Kofein u trudnoći: Beba u stomaku može stvoriti ovisnost o kofeinu

Kofein u trudnoći: Beba u stomaku može stvoriti ovisnost o kofeinu

 

Većina nas u svakodnevnom životu, što zbog nedostatka energije, što zbog navike, unosi prevelike količine kofeina. On se ne krije samo u omiljenoj šalici kave, već i u čajevima, kao i nekim sokovima. Već i ranije se pričalo o potrebi za smanjenim unosom kofeina tokom trudnoće, no sada je stigla još jedna potvrda stručnjaka koja savjetuje čak i potpuno izbacivanje kofeina ukoliko je to moguće.

Naime, preveliki unos kofeina u prvim sedmicama trudnoće šteti bebi više nego što se to mislilo. Osim niske porođajne težine, visoke doze kofeina u pojedinim slučajevima mogu čak dovesti i do krvarenja i pobačaja.

Kada beba prođe prvo tromjesečje trudnoće i najosjetljiviji period razvoja je završen, mnoge trudnice su znatno opuštenije. Unosite puno tekućine, hranite se zdravo i budite opušteni i uživajte u trudnoći!

No, jeste li znali da se mališani već u trbuhu mogu „navući“ na kavu?

Naime, posljednje istraživanje je dokazalo kako kod majki koje konzumiraju veće količine kofeinskih napitaka doista može doći do stvaranja ovisnosti bebe o kofeinu.

Kao i sve korisno što unesete u svoj organizam, tako i sve ono loše putem pupčane vrpce i posteljice dolazi do vaše bebe.

Kod majki s visokim unosom kofeina uočeni su nakon poroda i presijecanja pupčane vrpce simptomi odvikavanja.

No, u većini slučajeva nema razloga za paniku jer stručnjaci uglavnom savjetuju unos kofeina u trudnoći ispod 200mg dnevno, što je zapravo više od 2 šalice kave. Budite umjereni, imajte na umu da je u ove količine važno obrojiti i napitke koji sadrže kofein, čajeve s teinom, kao i čokoladu.

Kao i sve korisno što unesete u svoj organizam, tako i sve ono loše putem pupčane vrpce i posteljice dolazi do vaše bebe.

Kao i u svemu ostalo, poželjno je biti umjeren. Ako ne možete funkcionirati bez jutarnje kafe, ne morate se odricati te potrebe i užitka, no pobrinite se da ne ispijate kavu kada vam nije potrebna i samo iz navike.

Unosite puno tekućine, hranite se zdravo i budite opušteni i uživajte u trudnoći!

 

 

trudnoca.hr