Kiropratika

4aa2f3a0-691b-4a2d-8167-9eae009a98d5_640_392

Zbog čega treba ići kiropraktičaru ?

Istraživanja pokazuju da više od 80% ljudi barem jednom u životu pati od nekog vertebrogenog poremećaja. Pod vertebrogenim poremećajem podrazumijevamo poremećaje koje mogu da nastupe u radu bilo kojeg organa ili organskog sistema, a u potpunosti ili djelomično su uzrokovani poremećajima u pokretljivosti kičmenog stuba.

19693

Osim na bol i tegobe u vratu i leđima, ovi poremećaji uključuju tenzione glavobolje, migrene, vrtoglavice, neuralgije, bol u ramenima i rukama, neke vrste bola u grudima i stomaku, bol u kukovima, koljenima, nogama (išijas), poremećaje vertebralnih diskova (diskopatije) određene tegobe sa probavom, poremećaje menstrualnog krvarenja, bolne menstruacije i dr. Sva ova bolna stanja i tegobe u različitim organskim sistemima su posljedica reverzibilnih poremećaja u kičmi i poremećene funkcije perifernih nerava.

 

Učestali problemi sa kičmom započinju već u djetinjstvu, godinama prije nego što se pojave klinički simptomi. Ako se otkriju na vrijeme, većina ovih poremećaja se može otkloniti i zbog toga je pregled kičme kog djece od velike važnosti.

 

Ublažavanje bola u leđima

 

Odmor i topao oblog često ublažavaju bol i probadanje u donjem dijelu leđa. Međutim preveliko izlaganje toploti u trudnoći, a naročito ležanje u kadi sa toplom vodom može biti opasno po trudnoću i ne smije se praktikovati, jer može dovesti do krvarenja i pobačaja. Uranjanje u vodu koja je toplija od 102 F može biti opasno za vašu bebu. Topli i hladni oblozi su sigurni, ali nisu dovoljno uspješni i primjenjuju se direktno na bolno mjesto. Ponekad mogu opustiti mišiće i smanjiti bol u leđima.

Neke žene noću imaju bolove u leđima tokom cijele trudnoće. U tom slučaju preporučljivo je da se spava na boku uz upotrebu trudničkog jastuka postavljenog između nogu. Trudnički jastuk za glavu i trudnički jastuk za cijelo tijelo je savršeno projektovan za spavanje na boku, ali na našem tržištu na žalost još uvijek nije dostupan.

Kiropraktika – spasonosna je pomoć

Kiropraktički tretmani veoma uspješno otklanjaju mnoga bolna stanja u trudnoći, uključujući i bol u donjem dijelu leđa i stomaka, napetu i bolnu matericu, učestalo mokrenje koje nije posljedica infekcije i druga bolna i neugodna stanja koja su povezana sa trudnoćom!

Naravno da bi bilo najbolje izbjeći bol u leđima u trudnoći. Garancija nema, ali ipak postoje neki načini da u trudnoći izbjegnete pogoršanje ovog bola.

Vježbajte da izbjegnete bol u leđima u ranoj trudnoći. Vježbanje u ranoj trudnoći može ojačati i relaksirati mišiće leđa i nogu. Plivanje je odlična vježba za žene u svim stadiumima trudnoće za jačanje mišića. Dodatno, plutanje u vodi može smanjiti pritisak u leđima, zglobovima i ligamentima koji možete osjetiti u trudnoći. Trudnički jastuk također smanjuje ovakve bolove.

Uspravno sjedenje može vam pomoći da izbjegnete javljanje bolova u leđima. Ako morate duže vremena sjediti koristite malu klupicu za noge da podignete stopala iznad poda. Često pravite pauze da prošetate kako bi relaksirali mišiće i ligamente i izbjegli ili ublažili bolove tokom trudnoće.

Nosite udobnu obuću kako bi izbjegli bolove u leđima. Za većinu žena su najudobnije cipele sa širokom i niskom potpeticom visine 3 – 5 cm. Visoke štikle se ne preporučuju u trudnoći jer mogu dovesti do bolova u leđima. Savijajte koljena ako želite izbjeći bol u leđima. Ako želite da nešto podignete – čučnite, ali se nikako se ne savijajte u pojasu jer to može dovesti do nastanka bolova u donjem dijelu leđa i malom stomaku.

Mjere za ublažavanje bola u leđima

Postoje neke mjere koje možete poduzeti da ublažite bolove u leđima tokom trudnoće. Neke od njih su upotreba trudničkog jastuka i trudničkog pojasa za pridržavanje stomaka. Trudnički pojas vam može ublažiti tegobe tokom dana, a trudnički jastuk u toku noći.

Trudnički jastuci predstavljaju izvrsnu pomoć za glavu, vrat, ramena, stomak i noge. Trudnički jastuci vam pomažu da se lakše prilagodite uvećanom stomaku i da se smanje bolovi u donjem dijelu leđa. Trudnički jastuci mogu biti korisni i poslije trudnoće.

Trudnički pojas vam pridržava i podiže stomak nedozvoljavajući njegovo rastezanje i natezanje ligamenata donjeg dijela leđa i male zdjelice tokom trudnoće. On je posebno koristan kod višerotki i trudnica sa višeplodnom trudnoćom. Trudnički pojas istovremeno olakšava ispravno držanje tijela i smanjuje bolove u krstima. Trudnički pojas je podjednako dobar kao prevencija bolova u krstima kao i za njihov tretman tokom trudnoće. On također može olakšati pritisak i nelagodu zbog proširenih vena u trudnoći, tako što će lagano podići i pridržati uvećani stomak i smanjiti pritisak na vene.

Kiropraktika je najuspješnija i najsigurnija metoda za uklanjanje bola u leđima tokom trudnoće!

Mada je kiropraktika prihvaćena od strane savremene medicine ona se još uvijek nedovoljno primjenjuje u trudnoći. Glavni razlog je to što za primjenu kiropraktičkih tretmana ljekari moraju imati specijalno usavršavanje koje ponekad traje više godina. Nedostatak ginekologa kiropraktičara je glavni razlog nedovoljne primjene ove dragocjene metode u trudnoći. Korist kiropraktičkih tretmana u ublažavanju i otklanjanju bolova u krstima i različitih bolnih i neugodnih stanja u trudnoći je neprocjenjiva. Kiropraktički tretmani veoma uspješno otklanjaju mnoga bolna stanja u trudnoći, uključujući i bol u donjem dijelu leđa, napetu i bolnu matericu, učestalo mokrenje koje nije posljedica infekcije i druga bolna i neugodna stanja koja su povezana sa trudnoćom. Ako ste u mogućnosti obavezno potražite savjet i pomoć ginekologa – kiropraktičara. Rezultati sigurno neće izostati.