Kiretaža – koji su razlozi za obavljanje?

Kiretaža – koji su razlozi za obavljanje?

Kiretaža je medicinski postupak u kojem se struže sluznica maternice sa svim materijalom koji se nalazi u šupljini maternice. Obavlja se kiretom, instrumentom koji na dugom dršku ima eliptični prsten s oštrim vanjskim rubom. Da bi se moglo prodrijeti do sluznice maternice potrebno je prvo proširiti grlić maternice postupkom dilatacije. Kako dilatacija može biti neugodan i pomalo bolan postupak, danas se postupak najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji,ponekad i potpunoj anesteziji (npr. ako se pacijentica jako boji zahvata). Liječnik nikako ne bi smio započeti postupak ako anestezija nije počela djelovati. Pacijentice se pak ne bi trebale ustručavati upozoriti liječnika da ne žele nastaviti sa zahvatom ako im nije dao anesteziju (osim u slučaju alergije na anestetike) ili nije htio čekati da ona počne djelovati. Liječnik treba osigurati uvjete po mjeri svake pacijentice. Pogotovo ako su u pitanju mlađe osobe kod kojih bolnost ovog postupka može utjecati na svaki budući odlazak ginekologu.

Dva su glavna razloga zbog kojih se provodi ova operacija: kod nedavne trudnoće ili kod pobačaja kako bi se odstranilo suvišno tkivo zaostalo u maternici te kao dio dijagnostičkog postupka kod žena s neredovitom i jako obilnom menstruacijom te kod krvarenja iz rodnice kod menopauze. U posljednje vrijeme kiretažu kao postupak pri pobačaju sve češće zamjenjuje vakuumska aspiracija (bilo manualna, koja se sastoji od odstranjenja fetusa ili embrija uz pomoć sukcije ručnom štrcaljkom, bilo električna, kada se upotrebljava električna pumpa).

Premda je riječ o neophodnom zahvatu kada su u pitanju pobačaj dijagnostika, dilatacija i kiretaža povećavaju rizik za prijevremeni porođaj u idućoj trudnoći.

U slučaju krvarenja, ako ono ne prestaje ni nakon liječenja hormonima, potrebno je učiniti frakcioniranu kiretažu.

Obvezna je kod krvarenja u postmenopauzi, premenopauzi, i kod nepravilnih krvarenja žena iznad 35 godina, žena u postmenopauzi s piometrom, te suspektnih citoloških i ultrazvučnih nalaza. Frakcionirana dijagnostička kiretaža podrazumijeva odvojeno uzimanje uzorka tkiva iz šupljine maternice i iz kanala grlića maternice. Ta se dva uzorka tkiva odvojeno šalju na analizu, kako bi se moglo razlučiti potječe li određeni proces iz područja vrata (grlića, cerviksa) maternice ili pak iz šupljine maternice. Ukoliko je nalaz negativan, a žena i dalje krvari, obavljaju se daljnji dijagnostički postupci.
Kiretažom se mogu dijagnosticirati slijedeće bolesti: dobroćudna ili zloćudna hiperplazija (bujanje i zadebljanje) sluznice maternice u razdoblju menopauze odnosno klimakterija; zloćudni tumor u području kanala grlića maternice ili u području same šupljine maternice; upalni proces u unutrašnjosti maternice; postojanje polipa, zaostalih dijelova trudnoće ili posteljice.

 U slučaju pobačaja, doktor će trudnicu pregledati kako bi utvrdio postoje i ostaci tkiva u maternici. Ultrazvuk je u tom slučaju najbolja metoda pregleda maternice. Pražnjenje maternice obavlja se kako bi se spriječilo obilno krvarenje i kako bi se otklonila mogućnost infekcije. Ako je do pobačaja došlo u ranoj fazi ili ako je u maternici ostalo samo malo tkiva, operacija neće biti potrebna nego će se višak izbaciti sa sljedećom mjesečnicom.

Sama kiretaža traje 5-10 minuta, ali priprema zahvata, dezinfekcija rodnice i spolovila, davanje anestezije, dilatacija grlića maternice i potom kiretaža sveukupno mogu trajati i 20-tak minuta.

Pročitajte više na: trudnoca.hr