Kalendar dohrane i važne smjernice o prehrani beba

Kalendar dohrane i važne smjernice o prehrani beba

Kada započnemo s dohranom bebe, ona nam često sama daje određene smjernice o tome koje joj namirnice najbolje odgovaraju i koje toleriše u određenoj fazi razvoja. Ipak, redosljed uvođenja namirnica treba se poštovati, a kako bi se sve olakšalo roditeljima, izrađuju se tzv. kalendari dohrane.

Kalendar dohrane govori nekoliko važnih stvari:

1. Navodi mlijeko koje je najbolje za dojenče:  a to je, naravno, majčino mlijeko! Ako ni majka ni beba nemaju sreće dojiti, najbolja i jedina adekvatna zamjena majčinom mlijeku je adaptirano  mlijeko.

NAPOMENA: adaptrirano dojenačko mlijeko je KRAVLJE mlijeko (u prahu) kojemu je kemijski sastav djelomično promijenjen na način da bude što je moguće sličnije sastavu majčinog mlijeka. Kravlje mlijeko, bilo da je domaće ili kupovno (homogenizirano/pasterizirano/sterilizirano) ne preporučuje se davati djetetu mlađem od 7 do 8 mjeseci starosti, a do navršene 1. godine života ne preporučuje se da bude glavni mliječni napitak, već samo dodatak mliječnim kašicama (kojima je baza adaptirano dojenačko mlijeko).

2. Navodi i vrlo važne masnoće kojih se majke često “boje” i kojima bebina prehrana često oskudijeva. Njihova prehrana treba biti punomasna, tj. treba sadržavati čak 40% ukupnih kcal porijeklom iz visokokvalitetnih masnoća (čisto za usporedbu: nama velikima dovoljno je 25 do 30 %). Zato ne uskraćujete djeci masnoće, one su vrlo bitne – kako za rast, tako i za razvoj!

3. U rubrici 6. mjeseca djetetova života, kalendar navodi MESO! Meso je nezaobilazan dio djetetove prehrane. Ono je u prvom redu najbolji i najpotpuniji izvor bjelančevina, odnosno aminokiselina koje su gradivno tkivo organizma te izvor nekih vrlo bitnih mikronutrijenata kao što su željezo i vitamin B12. S obzirom da kalcij ometa vezanje željeza, savjetuje se da se tzv. neslatki obroci sa sastavom: meso (kasnije riba) / povrće / krumpir ili žitarice, ne mješaju s mlijekom i/ili mliječnim prerađevinama.

4. Voće i povrće se, kada pričamo o dojenčadi, preporuča dobro oprati i obavezno prokuhati. Dva su razloga kuhanja:
1. dezinfekcija – uklanjanje bakterija i raznih drugih mikroorganizama koji se mogu naći na i u voću i povrću te 
2. povećavanje probavljivosti
 – djelomična razgradnja teže probavljivih hranjivih tvari. Isto se odnosi i na mahunarke koje kalendar uvoditi poslije 10. mjeseca starosti djeteta.

NAPOMENA: voće i povrće nešto su teže probavljivosti zbog relativno visokog udjela dijetalnih vlakana, naročito onih topivih u vodi, zbog čega će dobro doći u omekšavanju stolice vaše bebe. Mahunarke, s druge strane, sadrže visok udio dijetalnih vlakana koja su netopiva u vodi (opna graška, graha, mahune i dr.) koje mogu poboljšati probavu beba koje imaju tvrđu stolicu, ali neke i napuhnuti zbog čega će beba imati malo više vjetrova.

Na kraju, kalendar dohrane možete prilagoditi svojim naklonostima i bebinom tempu, ali savjet je da uvijek imate na umu one glavne smjernice!