Kako zaštititi dečju kožu od hladnoće?

Kako zaštititi dečju kožu od hladnoće?

Koža je uvijek prva na udaru – hladno, toplo, vjetar, voda… sve prvo utiče na kožu. Tako je i zimska hladnoća osvjedočeni neprijatelj dječije kože.

– Prvo, djecu treba pametno utopliti – rukavice su obavezne, a u slučaju veoma hladnog i vjetrovitog vremena, treba zaštititi kožu lica i čela kapom i «maskom», koja je gotovo standardni dio skijaške opreme.

– Nikada ne dajte djeci da izađu na hladnoću neposredno poslije pranja ruku ili umivanja, a da se dobro ne obrišu i osuše. Vlažna koža na hladnoći brzo propada!

– Djeca sa osjetljivom kožom moraju da imaju «pojačanu njegu» tokom zimskih mjeseci. Hidrantne kreme su obavezne prije izlaska napolje. Naravno, poslije nanošenja treba ostaviti koži da upije kremu, i to 10 do 15 minuta prije izlaska iz kuće. Čim se dijete vrati u kuću, ruke treba da opere, osuši i odmah namaže hidrantnom kremom. Ako primjetite značajno pogoršanje ekcema, obratite se ljekaru.

– Poslije večernjeg kupanja, a prije spavanja – treba namazati ruke hidrantnom kremom koja će da pripremi kožu za slijedeći hladan, «naporan» dan za kožu.

– Ako se djetetu pojave ragade, to jest «napukla koža», potrebna je intenzivnija njega. Tada, pored hidrantne kreme, na mjesta gde je koža oštećena, treba nanijeti kremu sa pantenolom, koja ubrzava epitelizaciju (zarastanje).

– Usne treba redovno mazati zaštitnom kremom – obavezno prije svakog izlaska iz kuće, ali i poslije pranja zuba. Ako dijete boravi duže napolju, treba da koristi kreme sa zaštitnim faktorom protiv UV zračenja.

– Obavezno je korištenje krema sa što većim zaštitnim faktorom protiv ultraljubičastog zračenja! Lice, nos i čelo treba «bogato» namazati prije svakog izlaska, ali i tokom boravka napolju. Kvalitetne kreme za sunčanje sadrže i potrebne komponente koje čuvaju vlažnost, pa je njega i zaštita kože zaista potpuna.

Opširnije na: Mojpedijatar.rs