Kako utvrditi datum porođaja?

Kako utvrditi datum porođaja?

Možda je i kod vas riječ o maloj zbrci kada je riječ o datumu dolaska vašeg novog člana na svijet? Jedan datum porođaja dobijate kada računate od datuma posljednje menstruacije, ultrazvuk pokazuje drugi datum, a vaš ginekolog treći?

Dakle, imate tri različita datuma, pa je savim logično da ćete se zapitati kada će se zapravo dogoditi taj veliki trenutak? Ukoliko i vi spadate među ove nazovimo ih pomalo zbunjene trudnice, ne paničite. Daćemo vam određene sugestije koje će vam pomoći da što preciznije odredite datum porođaja.

Počinjemo sa prvim danom poslednje menstruacije. Recimo da je to 5. februar 2018. Pretpostavimo da imate redovne cikluse. Nekoliko sedmica kasnije počinje vaše „slavlje“. Menstruacija je izostala i nakon još nekoliko sedmica letite na krilima sreće – trudni ste!

Sada možete otprilike znati kada ste zatrudnjeli. Odlazite kod svog ginekologa negdje krajem marta, misleći da u sebi nosite novi život tek četiri sedmice. Tako barem kaže vaša računica.

Na vaše veliko iznenađenje, ljekar će vam saopštiti da ste trudni već šest sedmica. Zapitat ćete se kako?

Pojašnjenje potržite u činjenici da je lekar dodao još dvije sedmice. Zapravo, on svoju računicu bazira na prvom danu posljednjeg ciklusa, iako praktično vi tada niste bili trudni.

Normalno trajanje trudnoće je 40 sedmica, ali se smatra da se porođaj može desiti bilo kojeg dana nakon 38 sedmice. Dakle, ukoliko svoju računicu bazirate na 5. februaru, datumu početka zadnje menstruacije, dobit ćete da je datum vašeg porođaja 12. novembar. Na taj ćete način dobiti barem približan datum rođenja vaše bebe.

Šta ako niste sigurni kada je bila vaša posljednja menstruacija i ako vaš ljekar želi još jednom proveriti utvrđeni datum porođaja. Vrijeme je za ultra zvuk. Raniji pregled ultrazvukom će garantovati precizniji datum porođaja. Kasnije snimanje ultrazvukom može zavarati, jer se veličina bebe mijenja. Zato su moguće greške i do dvije sedmice, pa će vam u takvoj situaciji sonografer reći da je to mogući datum porođaja koji nije u potpunosti precizan.

A vi? Vi biste pod svaku cijenu da znate precizan datum. Možda ćete doći u iskušenje i otići kod drugog ginekologa. Na vaše iznenađenje, on vam daje treći datum!? I to se događa. Pa, i kompjuteri su samo mašine i mogu pogrešiti. Dakle, dolazite do zaključka da je datum porođaja zapravo vrlo često stvar procjene i to je sve.

A bebe? One nemaju kalendar u stomaku. One rastu i sazrijevaju na različit način, a eksperti još nisu upotpunosti sigurni šta tačno aktivira porođaj. Tako neki podaci kažu da se čak pet posto beba rađa spontano, rekli bismo „kada to one odluče“. A da 95 posto beba dolazi na svijet kada su spremne za to ili kada mi mislimo da su spremne. Neka ovo bude vaša prva lekcija iz fleksibilnosti – što je uvertir za ključ dobrog roditeljstva.

 

bebiron.net