Kako uspavati dijete?

Bebe nemaju redovne cikluse spavanja do oko 6 mjeseci starosti. Dok novorođenčad spavaju oko 16 do 17 sati dnevno, odjednom mogu spavati samo 1 ili 2 sata. Kako bebe stare, treba im manje sna. Međutim, različite bebe imaju različite potrebe za snom. Normalno je da se 6-mjesečno dijete probudi tokom noći, ali se nakon nekoliko minuta vrati na spavanje.

Evo nekoliko prijedloga koji će vašoj bebi (i vama) pomoći da bolje spavate noću.

 • Neka vaša beba bude mirna i tiha kada je hranite ili presvlačite tokom noći. Pokušajte je ne stimulirati ili buditi previše.
 • Odvojite vrijeme za dnevno igranje. Razgovor i igranje s bebom tokom dana pomoći će joj produžiti vrijeme budnosti. To će joj pomoći da duže spava tokom noći.
 • Stavite bebu u krevet kad je pospana, ali još uvijek budna. To će pomoći vašoj bebi da nauči samostalno zaspati u svom krevetu. Držanje ili ljuljanje dok potpuno ne zaspi može joj otežati povratak na spavanje ako se probudi tokom noći.
 • Pričekajte nekoliko minuta prije nego što odgovorite na djetetovo nerviranje. Provjerite može li sama ponovno zaspati. Ako nastavi plakati, provjerite je, ali nemojte paliti svjetlo, igrati se s njom ili je podizati. Ako postane preglasna ili neprestano plače, razmislite šta bi je još moglo mučiti. Može biti gladna, mokra ili prljava, imati temperaturu ili se na neki drugi način ne osjeća dobro.

Mala djeca i predškolci

Mnogi roditelji smatraju spavanje svoje djece najtežim dijelom odrastanja. Djeca ove dobi često se opiru odlasku na spavanje, posebno ako imaju stariju braću i sestre koji su još uvijek budni. Koristite sljedeće savjete kako biste svom mališanu pomogli da razvije dobre navike spavanja:

 • Uspostavite tihu rutinu prije spavanja kako biste djetetu pomogli da shvati da će uskoro doći vrijeme za spavanje. Iskoristite ovo vrijeme da mu pročitate priču, poslušate tihu muziku ili se okupate. Možda je primamljivo igrati se sa djetetom prije spavanja. Međutim, aktivna igra može učiniti vaše dijete previše uzbuđenim za spavanje.
 • Budite dosljedni. Svaku večer odredite vrijeme za spavanje u isto vrijeme. Ovo pomaže vašem djetetu da zna šta može očekivati ​​i pomaže mu da uspostavi zdrave obrasce spavanja.
 • Dopustite djetetu da svake noći odnese omiljenu stvar u krevet. U redu je pustiti dijete da spava s medvjedićem, posebnim pokrivačem ili nekom drugom omiljenom igračkom. To često pomaže djeci da zaspu – posebno ako se probude tokom noći. Provjerite je li taj predmet na sigurnom. Potražite vrpce, dugmad ili druge dijelove koji mogu predstavljati opasnost od gušenja. Punjenje u igračkama također može biti opasno.
 • Obavezno se pobrinite za svoje dijete. Možda bi volio popiti vodu, upaliti lampicu ili vrata ostaviti malo otvorena. Pokušajte riješiti potrebe svog djeteta prije spavanja, tako da ih ono ne koristi da izbjegne odlazak na spavanje.
 • Ne dopustite djetetu da spava u istom krevetu s vama. To mu može otežati spavanje kad je samo.

Ne vraćajte se u djetetovu sobu svaki put kad se požali ili pozove. Umjesto toga, pokušajte sljedeće:

 • Pričekajte nekoliko sekundi prije nego što odgovorite i produžite vrijeme odziva svaki put kad vas pozove. To će mu pružiti priliku da samostalno zaspi.
 • Uvjerite svoje dijete da ste tamo. Ako trebate ući u sobu, nemojte paliti svjetlo, igrati se s njim ili ostati predugo.
 • Pomaknite se dalje od djetetovog kreveta svaki put kada uđete, sve dok ga ne uspijete umiriti bez ulaska u njegovu sobu.
 • Podsjetite ga svaki put kad pozove da je vrijeme za spavanje.
 • Dajte mu vremena. Pomoći djetetu da razvije dobre navike spavanja može biti izazov i normalno je uznemiriti se kad vas dijete noću drži budnim. Pokušajte da budete razumni. Negativan odgovor roditelja ponekad može pogoršati problem sa spavanjem.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave