Kako uskladiti porodicu i karijeru?

Kako uspostaviti  ravnotežu između privatnog i poslovnog života, između porodice i karijere?  To je prije svega lični izbor. Najveći izazov predstavlja pronalaženje načina kako uskladiti vrijeme koje želimo  provesti sa  porodicom i vrijeme ispunjeno poslovnim obavezama. Svi žele srećan i ispunjen život, zato je potrebno odrediti i uskladiti prioritete koji podrazumjevaju uključivanje i muškaraca i žena u privatne i poslovne aktivnosti.  Ne uspjevaju svi uskladiti lične i poslovne ciljeve, zato je veoma bitno razgovarati sa partnerom o vašim prioritetima.

Usponi u ostvarivanju poslovne karijere ne treba automatski da isključe i ostvarivanje porodičnih ciljeva i obrnuto. Razvijanje porodice ne mora negativno uticati na ostvarivanje karijere i napredovanja na poslu. Morate odlučiti šta je najvažnije za vas. Pogledajte sve što radite i koliko vremena na to trošite, kakav vam je kućni budžet i da li možete štedjeti, kao i da li možete vi ili partner promijeniti svoje poslovne obaveze ili smanjiti broj radnih sati. Učestvovanje muškaraca u porodičnim obavezama posljednjih godina se značajno promijenio.

Ali, statistički gledano, broj sati koje žena provodi na roditeljstvo i kućne poslove i dalje je značajno veće u odnosu na broj sati koje muškarci provode na iste zadatke. Pogledajte raspodjelu rada u svojoj porodici i pokušajte promijeniti odgovornosti tako da što ravnomernije podijelite teret, a da i vi i vaš partner budete zadovoljni.  Možete kombinovati mnoge vaše zadatke (šetnja sa bebom i partnerom, zajedničko kupanje bebe kako bi porodica zajedno provodila vrijeme). Vaše dijete će samo jednom biti beba, zbog toga provodite što više vremena u igri sa njom.

mamibeba.rs

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave