Kako ubrzati porod

porod

Kada porod započinje?

Iako sve žene smatraju da porod započinje upravo pucanjem vodenjaka ili pojavom prvih trudove, liječnici i medicinsko osoblje početak poroda broje od onog trenutka kada je trudnica otvorena 3-4 centimetra iako će se do tog trenutka vjerojatno već neko vrijeme susretati sa bolnim i sve snažnijim trudovima.

Koliko dugo porod traje?

Prosječno trajanje samog poroda je obično oko 8 sati ukoliko se radi o prvoj trudnoći i nešto manje, oko 5 sati, ukoliko ste već rađali. U pravilu se nikada porod ne oduži preko 18 sati ukoliko se radi o vašem prvom porodu. Obično se u narednim porodima sve odvije znatno brže, često trudovi prije poroda traju puno kraće. Ukoliko se radi o vrlo snažnim trudovima, to ne mora nužno značiti da će biti pozitivan ishod jer će snažniji trudovi dovesti do kraćeg poroda. Upravo suprotno, ako su trudovi snažni, oni će već u kratkom vremenu jako iscrpiti trudnicu i ona neće imati dovoljno snage za tiskanje.

Što se smatra sporim porodom?

U prvih sat vremena poroda stvari teku usporeno, no tada se trudovi počinju pojačavati, a žena bi se tada trebala otvoriti od pola do 1 centimetra u sat vremena. Ukoliko ne dođe do otvaranja treba uzeti u obzir i druge opcije poput carskog reza, ovisno o stanju trudnice i djeteta. U prvom planu, ako se utvrdi da su oboje u redu se preporučuje nadraživanje bradavica kojim se prirodnim putem može izazvati pojačano lučenje oksitocina koji potiče trudove. Treba imati na umu da se porod može usporiti iz više razloga. Neki od njih su svakako strah majke, koji tijelu šalje poruku opasnosti i time tijelo zaustavlja trudove.

Upravo iz ovog razloga se savjetuje budućim majkama, osobito ako ih strah od poroda prati i tokom trudnoće da pronađu najbolji način kako se opustiti. Moguće je da do smirivanja trudova dođe ukoliko položaj djeteta nije idealan. Isto tako, ovisno o ženi, kod nekih sitnije građe moguće je da dođe do zaustavljanja poroda jer je porođajni kanal uzan, zdjelica malena i time bi moglo doći do trajnih trudova, bez mogućnosti da se dijete spusti u porođajni kanal. Obično se ranije utvrdi, ovisno o građi žene, ako postoji opasnost da dijete ne bi moglo proći kroz porođajni kanal te se u tom slučaju trudnici savjetuje carski rez. Ukoliko trudnici nije omogućeno kretanje, već je prisiljena ležati, ili je već dehidrirana i iscrpljena, moguće je da tijelo od umora uspori trudove.

Kako ubrzati porod?

Treba imati na umu da ukoliko su trudovi prisutni, vi i dijete ste dobro, a niste previše iscrpljeni, ne bi trebalo posezati za sredstvima za ubrzanje poroda, već pustiti sve da ide svojim tokom. Prirodne metode kojima bi mogli ubrzati porod su nadraživanje bradavica, kretanje, klečanje, ispraznite mjehur jer pun mjehur može sprječavati spuštanje djeteta u porođajni kanal. Pritom vodite računa o pravilnom disanju. Ukoliko ste napeti zamolite partnera ako je prisutan na porodu da vas blago izmasira. Umirujuća glazba također može pomoći pri otklanjanju stresa. Ne dozvolite tijelu da dehidrira. Iako ćete zbog uzbuđenja oko poroda vjerojatno zaboraviti na žeđ, pobrinite se da pijete dovoljno vode ili nekog izotoničkog napitka.

Prosječno trajanje samog poroda je obično oko 8 sati ukoliko se radi o prvoj trudnoći i nešto manje, oko 5 sati, ukoliko ste već rađali.

Kidanje vodenjaka (amniotomija), ukoliko već nije došlo do pucanja vodenjaka, a trudovi su sve snažniji sljedeći je korak pri skorijem porodu. Nakon otjecanja plodne vode trudovi će biti znatno bolniji, pa se pripremite na to. Ukoliko se primijete tragovi krvi ili mekonija u plodnoj vodi trudnica će biti podvrgnuta carskom rezu kako bi se smanjila opasnost infekcije ili nekih drugih komplikacija za bebu. Još jedan od načina ubrzanja poroda je davanje trudnici sintetičkog oblika oksitocina kako bi se pojačali trudovi. On se daje intravenozno, dodavanjem u infuziju te se majka i dijete kontinuirano nadziru kako bi ukoliko se utvrdi da su trudovi presnažni mogli prekinuti davanje oksitocina.

 

 

trudnoca.hr