Kako ublažiti opekotine od sunca kod bebe?

Iako ste je namazali kremom, bebina koža je toliko osjetljiva da ipak može izgoriti.

Ipak, nema razloga za paniku – evo šta možete učiniti i kada trebate pozvati doktora. Većina roditelja razumije koliko je bitno zaštititi se od sunca, ali jeste li znali da je bebina koža posebno osjetljiva na UV zrake? To je zato što oni imaju delikatnu i osjetljivu kožu.

Ako je beba zadobila opekotine od sunca, čak i ako ste učinili sve da zaštitite njenu kožu, nema potrebe za panikom. Evo kako joj možete olakšati simptome i spriječiti da se ponovno desi. 

Bol od opekotina obično traje do 48 sati. Evo kako možete olakšati svom mališanu i spriječiti daljnje oštećenje. 

Ohladite je 

Kad je u pitanju ublažavanja opekotina, većina doktora preporučuje hlađenje kože s hladnim oblogama ili blagom kupkom (dodajte nešto sode bikarbone). To je zato što se šteta može nanositi sve dok je koža vruća. 

Hidratizirajte joj kožu

Kad se koža ohladi, iduće oštećenje dolazi zbog suhoće. Borite se sa suhoćom nanošenjem blage hidratantne kreme bez alkohola. Formule s aloe verom su veoma popularne, ali neka djeca su alergična na nju, pa je najbolje preskočiti ako niste sigurni. Dobre su kreme koje sadrže E vitamin. Nanesite hidratantnu kremu nekoliko puta dnevno, pogotovo prije spavanja. 

Dajte joj lijek ako je potrebno 

Ako se beba posebno opekla i ima upalu na koži, dajte joj dozu ibuprofena (za bebe koje su starije od 6 mjeseci) da umanjite oticanje i olakšate bol. Najbolji efekat ima ako je bol uzrokovana upalom (crvenilo, osjetljivost, vrućina i oteklo tkivo). Ima protuupalna svojstva zbog čega će se zaustaviti bol na zahvaćenom području. 

Udobno je smjestite 

Sklonite bebu sa sunca sve dok joj opekline ne prođu. Hidracija je posebno bitna da bi se ubrzao proces zacjeljivanja. Ni slučajno nemojte pucati plikove ako se pojave. 

Kada pozvati doktora? 

Većinu vremena, opekotine nisu toliko teške, ali ako je dijete mlađe od 1 godine treba kontaktirati doktora. Recite doktoru ako dijete ima plikove, ako se osjeća loše, ako se žali na bol u oku ili područje izgleda inficirano. Simptomi inficirane rane od opekotine uključuju gnoj, crvene linije i pogoršanje u roku od 48 sati. 

Spriječite ponovnu opekotinu 

Simptomi opekotine od sunca poput boli, plikova i guljenja dolaze uz plač i iritabilnost. Pored toga, opekotine od sunca povećavaju rizik od karcinoma kože, a većina štete se desi do djetetove 18. godine. Da biste spriječili opekotine, roditelji bi trebali skloniti bebu sa sunca koliko je god moguće, pogotovo između 10 ujutro i 4-5 popodne, kada su UV zrake najopasnije i najjače. Na bebe starije od 6 mjeseci redovno nanosite kreme za zaštitu od sunca s mineralima i aktivnim sastojcima poput cink oksida ili titanij dioksida. Nanosite svako 2 sata ili nakon plivanja i znojenja. 

Kad god izlazite od velike je pomoći da dijete obučete adekvatno, u laganu odjeću i majice dugih rukava, te šešire sa širokim obručima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave