Kako stres utječe na dojenje?

Oporavak od porođaja i briga o novorođenčetu, zajedno s neprospavanim noćima, mogu dovesti do toga da se čak i najspremnija mama osjeća nezadovoljno. Dodatni stres zbog posla, bolesti ili finansijskih problema može uzeti svoj danak na vašem životu i vašem tijelu. Ovaj stres može utjecati i na vaš plan dojenja.

Kako stres utječe na dojenje?

Stres može utjecati na dojenje na dva načina: opskrba mlijekom i sadržaj mlijeka. Kada doživite stres, vaše tijelo reaguje oslobađanjem kortizola, adrenalina i noradrenalina. Iako ovi hormoni mogu privremeno pomoći vašem tijelu da se nosi sa stresnom situacijom, s vremenom mogu fizički i emocionalno negativno utjecati na vaše tijelo.

Stres ne utječe izravno na opskrbu mlijekom. Količina mlijeka koje vaše tijelo stvara ovisi o tome koliko često vaša beba doji. Što više mlijeka popije, vaše tijelo će stvoriti više. Stres može indirektno utjecati na vašu opskrbu mlijekom, ako ne uzimate vremena da jedete ili pijete dovoljno vode ili nemate vremena za dojenje djeteta onoliko često koliko mu je potrebno jer se suočavate sa stresnom situacijom. Bolesti majki, zajedno s lijekovima koji su propisani za te bolesti, također mogu uzrokovati stres i smanjiti opskrbu mlijekom. Jedan od hormona, kortizol, može ući u majčino mlijeko, utječući na njegov sadržaj.

Kako stres može utjecati na dojilju?

Studije su otkrile da bebe koje doje imaju oko 40 posto više kortizola u svojim sistemima od beba koje se hrane na adaptiranom mlijeku, što ukazuje da je kortizol koji se nalazi u majčinom mlijeku odgovoran za ovo povećanje. Nazvan “polovnim kortizolom”, hormon ulazi u bebin crijevni trakt i potiče signale neurotransmitera koji idu u mozak, utječući na područja koja regulišu emocije. Iako su dugoročni efekti polovnog kortizola na dojenčad nepoznati, studije otkrivaju da viši nivoi kortizola odgovaraju bebama koje su lako plakale ili postajale uznemirene kada su dovedene u nepoznate situacije.

Načini smanjenja stresa

  • Smanjivanje nivoa stresa korisno je i za vas i za vašu bebu. Pokušajte smanjiti stres:
  • Nađite vremena za redovno vježbanje, poput upisa na čas vježbanja za bebu / mamu ili šetnje sa svojim mališanom.
  • Vježba oslobađa endorfine koji mogu povećati nivo vaše sreće i pomoći vam da se bolje nosite sa stresom.
  • Vježbajte tehnike dubokog disanja.
  • Izađite iz kuće i nađite se s prijateljem kako biste razgovarali.
  • Odvojite 15 do 20 minuta dnevno kako biste radili nešto u čemu uživate, poput čitanja knjige.
  • Spavajte što je više moguće. Pokušajte drijemati dok vaša beba drijema ili doji dok leži kako biste se dodatno odmorili.
  • Ako imate poteškoća s pamćenjem stvari, nesanicu, ekstremni umor, nedostatak apetita ili niste u mogućnosti uživati ​​u stvarima koje ste nekada činili, vaša stresna situacija možda je uzrokovala depresiju. Razgovarajte s doktorom kako biste pronašli odgovarajući tretman.

Savjeti za dojenje u teškim okolnostima

Ako imate posla s porodičnom bolešću, razvodom, smrću ili gubitkom posla, stres zbog situacije može izuzetno otežati njegu bolesnika. Budite uvjereni da je bilo kakvo majčino mlijeko koje možete dati svojoj bebi u to doba izuzetno korisno. Ako želite nastaviti s dojenjem tokom teških okolnosti, odvojite vrijeme za sebe i svoje dijete. Zatvorite vrata, slušajte smirujuću muziku i fokusirajte se na posebnu vezu koju imate s bebom. Ako se morate vratiti na posao ili morate biti odsutni od kuće da biste pomogli porodici, upotreba pumpice za dojke omogućit će vam da i dalje dajete bebi mlijeko dok je ne možete dojiti.

Bez obzira je li to stres svakodnevnog života ili stres zbog tragičnih događaja, stres može utjecati i na vas i na vašu bebu. Odvojite vrijeme da smanjite stres i potražite pomoć od prijatelja i porodice kako biste prebrodili bilo kakve teške situacije.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave