Kako spriječiti žgaravicu u trudnoći?

Jedan od najvećih problema u toku trudnoće je žgaravica. Skoro da ne postoji nijedna žena koja se nije susrela s tim problemom.

Postoji više razloga zbog kojih dolazi do žgaravice, a izuzetno je česta u prvom trimestru trudnoće. Najčešći pokazatelji žgaravice su mučnina, peckanje u trbuhu, neugodan okus u ustima, kiselina. Jedan od razloga što može doći do žgaravice jeste i nagli rast bebe.

Da biste umanjili probleme koje donosi žgaravica trebate izbjegavati sljedeće: pušenje, obroke prije spavanja, stres, čokoladu, određene medikamente, kafu, alkohol, pepermint i tijesnu odjeću. Sve ovo pojačava žgaravicu, izazivajući povrat kiseline u jednjak, do čega dolazi usljed velikog nivoa estrogena i progeseterona.

Žgaravica zna biti toliko veliki problem da mnoge žene ne mogu spavati od mučnine koju im izaziva. Iako je najintenzivnija u toku prva tri mjeseca, može trajati i cijelu trudnoću, a oslabiti tek u posljednjem mjesecu.

Ako i nakon izbjegavanja određene hrane i pića, i dalje imate problema sa žgaravicom, možete pribjeći uzimanju lijekova, s tim da nipošto ne smijete uzimati lijekove sami, makar bili i na biljnoj bazi. Ukoliko se ne možete izboriti sa problemom žgaravice na nijedan drugi način osim na taj, otiđite kod svog doktora i tek na njegovu preporuku uzmite lijek.

Žgaravicu također možete izbjeći ukoliko ne jedete velike obroke odjednom. Više manjih obroka je u svakom slučaju preporučljivije, čak i kad niste trudni, a pogotovo u takvom stanju. Poželjno je jesti pet do sedam obroka dnevno. Također se trudite da jedete u sjedećem položaju, uspravno. Hranu žvačite dugo i ne pribjegavajte velikim zalogajima. Pijte puno tekućine, posebno u toku obroka. Preporučuje se i žvakanje žvakaćih guma, ali kako je već rečeno ne sa okusom peperminta koliko god izgledalo da okus mente pomaže u takvim slučajevima.

Od korisnih namirnica mogu biti i zob, đumbir, mahunarke i jabuke pa se potrudite da ih uvrstite u svoju prehranu. Ako vam ništa od toga ne pomaže, možete pokušati i sa sodom bikarbonom, jednu kašičicu pomiješajte sa vodom i popijte. Od biljnih čajeva preporučuje se kamilica koja uspješno neutralizira želučanu kiselinu. Poželjno je i hladno mlijeko, kurkuma i začini poput cimeta i kardamona.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave