Kako spavati tokom trudnoće?

Kako spavati tokom trudnoće?

Saznajte koji je najbolji položaj za spavanje i kako se dovoljno odmoriti u trudnoći.
Evo nekoliko pitanja i odgovora na tu temu:

1. Koji je položaj najbolji za spavanje?
Trudnice moraju da spavaju i da se odmaraju u onom položaju koji im najviše odgovara.

2. Postoje li izuzeci?
Postoji nekoliko izuzetaka. Ako majka ima rizičnu trudnoću, tada je najbolji položaj spavanje na strani. Ležanje na leđima se ne preporučuje.

3. Da li je spavanje ne leđima sigurno?
Ne preporučuje se spavanje na leđima tokom cijele noći. Ali pretpostavka je da će se trudnica nekoliko puta tokom noći okrenuti. Spavanje na leđima biće vjerovatno razlog češćem mokrenju tokom noći.

4. Šta je sa spavanjem na stomaku?
Čak i spavanje na stomaku je sigurno u normalnoj trudnoći. Ali ono svakako u jednom periodu postaje neudobno. Možda ćete početkom drugog tromesečja morati da ležite malo više po strani i gornju nogu podupreti jastukom.

5. Jesu li svi položaji zaista sigurni za nerođenu bebu?
Svaki položaj koji je udoban vama, siguran je i za vašu trudnoću. Žensko tijelo spremno je za svaki od tih položaja pa oni ne predstavljaju opasnost za bebu.

6. Hoće li bebi u nekom od tih položaja biti neudobno?
Beba u stomaku ne osjeća nelagodu. Ona pluta u bestežinskom okruženju i uvijek ima mjesta za protezanje. Ne brinite za bebinu, već za svoju udobnost.

7. Kako se dovoljno odmoriti?
Morate spavati na kvalitetnom dušeku koji će se dobro prilagođavati oblicima vašeg tijela. Pomaže ako stavite jastuk ili dva između nogu, tako da se gornja noga nalazi u visini kuka. Majke u odmakloj trudnoći pri spavanju moraju češće mjenjati položaj, tako da se obično ne naspavaju dovoljno. Stoga se trudnice moraju odmarati i danju.

 

mamaibeba.rs