Kako se pripremiti za dolazak bebe?

Kako se pripremiti za dolazak bebe?

Nakon prvotne sreće zbog pozitivnog testa na trudnoću, slijed kritična tri mjeseca nakon kojih svaka majka jedva čeka da kupi prvu robu svojoj bebi. Mnoge majke u svojoj velikoj želji pretjeraju u kupovini, pa prije negoli krenete u nabavku, posavjetujte se s iskusnom osobom koja će vam da ti savjete kako se pripremiti za dolazak bebe.

Nemojte gomilati robu koja vam nije potrebna. Ako imate od koga posuditi robu i dječju opremu, prihvatite to. Bebe dok su jako male brzo prerastu odjeću, pa ako imate nekoga tko bi vam posudio je odlično. Osim odjeće, opreme, dobit ćete mnoštvo korisnih savjeta koji će vam pomoći.

Ako ste jedna od onih majki koja baš nema niti jednu prijateljicu koja je rodila i koja vam može proslijediti odjeću, raspitajte se među članovima obitelji. Neka vam oni daju pokoji savjet i ako izraze želju da vam sami kupe pokoju stvarčicu, prihvatite i svakom recite ono što vam je potrebno.

Najbolje je napisati popis stvari, jer tako ćete najbolje znati što imate, a što vam je još potrebno. Odjeću kupujte polako, svaki mjesec nešto ako vam je teško izdvojiti odjednom poveću svotu novaca. Danas postoje i portali gdje možete kupiti rabljenu, skoro novu odjeću, pa pogledajte i tamo.

Nemojte se previše zamarati odjećom, to stignete kupiti. Razmišljajte radije o ljubavi i pažnji koju ćete pružati svom djetetu. To je ono što mu je najpotrebnije. Na popisu stvari za bebu nikako ne smijete izostaviti autosjedalicu, kolica za dijete, krevetić, stol za previjanje.

Bez obzira imate li ljetnu ili zimsku bebu obavezno kupite barem dvije kapice i oko tri para čarapica i štramplica. Ako je zimsko dijete, kupite jaknu ili skafander. Za kupanje vam je potreban ručnik, kadica. Za pokrivanje nabavite dekice, za početak su vam dovoljne dvije. Osim navedene odjeće, bodiji su neizostavni.

Uzmite paketić od pet bodija, po mogućnosti onih koji se kopčaju sa strane. Ne pretjerujte s kupovinom odjeće, jer ćete zasigurno puno toga dobiti kada vam dođu ljudi u “babinje”. Kada kupite novu odjeću, obavezno ju operite na maksimalnoj temperaturi koja je navedena na etiketi.

Odjeću u boji perite na 40 stupnjeva, a bijelo rublje na 60 ili 90 stupnjeva. Izbjegavajte na početku omekšivače za odjeću. Pokušajte izbjegavati sušilicu i sušite odjeću vani, na svježem zraku. Osim odjeće potrebne su vam i pelene za široko povijanje.

Beba kada je mala puno slini i podriguje, a za to su najbolje tetra pelene. Njih kupite oko 10-ak komada. Za higijenu djeteta vam je potrebno maslinovo ili bademovo ulje, jer kod kupanja bebe ćete staviti 2-3 kapi ulja.

Za higijenu su vam potrebne vlažne maramice i krema za guzu – Pavlovićeva mast. Osim toga morate kupiti termometar za vodu, škarice za nokte, štapiće za čišćenje nosa, blazinice… Pupak ćete njegovati po uputama patronažne sestre. Opustite se i polako pripremajte za svoju bebu.

 

savjetnica.com