Kako se nositi s nedostatkom sna?

Hronični nedostatak sna može vas učiniti neraspoloženima, emocionalnima i dekoncentrisanima, a čak se ponekad i upitate da li nešto nije uredu s vama ili vašom bebom.

Neprospavane noći s malom bebom su sasvim normalne, ali to ne znači da ih je lakše podnijeti. Vašu bebu ‘nije briga’ da li ste umorni i koliko, ne namjerno naravno, već one ne znaju bolje dok su još male. Njihove su potrebe sasvim biološke i ne mogu se odgađati. Nemate drugog izbora već da otkrijete kako da se s tim nosite. 

Važno je zapamtiti da su bebe ‘dizajnirane’ da se često bude jer su hladne i jer im treba utjeha, zato noćno buđenje nemojte smatrati problematičnim. Budite nježni prema sebi ako se osjećate umorno. Sjetite se samo da je ovaj dio roditeljstva trenutni. 

Ispustite iz ruka ‘listu obaveza’

Već su postale cliché, ali pokušajte se riješiti obaveza koje nisu apsolutno neophodne za uraditi. Ne prioritizirajte druge stvari prije sna. Kvalitetan san je vaš prioritet broj dva, a briga o novorođenčetu broj jedan. 

Spavajte u toku dana 

Spavajte kad spava vaša beba, ili je uspavajte na vašem krilu i iskoristite priliku. Kontaktno drijemanje, tj. drijemanje bebe na vašem krilu ili u nosiljkama je sasvim uredu. Ako želite spavati što bliže bebi, koristite kolijevku koja može samostalno stajati ili se podesiti na jednoj strani vašeg kreveta. 

Ako je moguće, tražite podršku vašeg partnera 

Vaš partner može biti od velike pomoći tako što će riješiti bar po jedan zadatak svaki dan, tako da vi možete provesti više vremena s bebom. Kuhanje, čišćenje, pranje i odlasci u šoping mogu biti zadaci koje dijelite, ali u ovom trenutku zadaci koje će vaš partner preuzeti na neko vrijeme. 

Dijelite noćne obaveze. Čak i jedno ustajanje vašeg partnera radi hranjenja bebe može vam dati dovoljno dodatnog odmora. Vaša će beba eventualno početi duže spavati po noći, što znači da ćete i sami moći duže spavati. 

Hranite se zdravo 

Učinite sve da vaša ishrana bude raznovrsna, puna nutritivnih obroka i pijte dosta vode. Sjetite se da vam može trebati više hrane nakon poroda ili dok dojite. Dosta dobrih masti, proteina i ugljikohidrata pomoći će vam da se osjećate njegovano i energično, čak i ako se borite s umorom. Lagana vježba vam također može dati malo energije. Kratka šetnja s bebom je idealna, posebno za karlicu i kičmu. 

Izađite iz kuće 

Čak i na nekoliko minuta svaki dan, svježi zrak je odličan način da povećate nivo energije. Dokazano je da boravak u prirodi ima pozitivan utjecaj na vašu dobrobit, a pored toga izlazite s bebom iz izolacije. 

Pojednostavite život 

Svedite sve na samo ono što je neophodno. Bit će vam i više nego dovoljno, sve ostalo može čekati. Odgodite svaki zadatak koji možete, usporite ritam i ne očekujte previše. To će biti vaša realnost jedan period, i što se prije naviknete to ćete prije biti mirniji. 

Iskoristite svaku tehniku da ‘preživite’ noć

Bebu ne možete razmaziti, ne morate izbjegavati ‘loše navike’. U pitanju je samo vaše ‘preživljavanje’ i vaša sigurnost. Tada ćete zaista moći uživati sa svojim mališanom. Ljuljajte bebu ili je pustite da spava u kolicima. Sve se te opcije sasvim uredu. Nema pravila, iako sa svake strane čujete kako beba treba spavati sama i razviti svoje vještine spavanja. Nema pravila ako ste pod stresom i vi i beba. Ako ste vi pod stresom i vaš će mališan biti pod stresom. Radite ono što će ‘upaliti’. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave