Kako se nositi s bolovima u toku poroda?

Naučite sve što možete o porodu, jer je to najbolji način da se pripremite na bol.

Bol u toku poroda

Bol se u toku poroda uzrokuje kontrakcijama mišića i materice i pritiskom na cerviks. Bol može biti poput jačeg grčenja u abdomenu, preponama i leđima, kao i svraba. Neke žene osjete bol i u bedrima. 

Drugi uzroci bola u toku poroda uključuju pritisak bebine glave na mjehur i crijeva i širenje vagine ili kanala. 

Bol u porodu je drugačiji za sve žene. Uveliko se razlikuje u svačijoj zasebnoj trudnoći. Pored toga, sve žene drugačije osjete bol poroda, za neke je poput menstrualnih grčeva, za druge je jači pritisak, a za neke veoma jaki valovi grčeva zbog dijareje. 

Često bol svake kontrakcije nije ono što je najteže za podnijeti, već činjenica da se kontrakcije stalno javljaju, i kako porod nastavlja, sve je manje vremenskog intervala između kojih se mišići mogu odmoriti od grčenja.

Pripremite se 

Evo šta možete učiniti prije i tokom trudnoće:

Regularne i umjerene vježbe koje vam je doktor odobrio, mogu ojačati mišiće i pripremiti tijelo na stres poroda. Vježba također može pomoći kod izdržljivosti, što će pomoći kod dugog poroda. Najbitnije je zapamtiti da ne smijete pretjerati s vježbama, pogotovo ako ste trudni. Popričajte s doktorom o onom što misle da je dobro za vas. 

Ako s partnerom ili sami pohađate časove poroda, naučit ćete različite tehnike izdržavanja boli, od vizualizacije do istezanja koje je dizajnirano da ojačate mišiće oko materice. Dvije su najpopularnije tehnike: lamaze i bradley. 

Lamaze tehnika se najviše koristi. U ovoj se tehnici uči da je porod normalan, prirodan i zdrav proces i da bi mu žene trebale hrabro pristupiti. Trudnice se podučavaju o načinima koji mogu smanjiti percepciju boli, poput tehnika opuštanja, disanja, distrakcije ili masaže. Lamaze tehnika je neutralna u vezi s lijekovima, što znači da se vi trebate konsultovati s doktorom o tome šta je uredu za vas. 

Bradley metoda naglašava prirodni pristup porodu i aktivno učešće bebinog oca kao trenera. Glavni cilj metode je izbjegavanje lijekova osim ako je neophodno. Ova se metoda također fokusira na zdravu ishranu i vježbu u trudnoći, ali i opuštanje i tehnike dubokog disanja kao metode izdržavanja poroda. Iako se ova metoda ne fokusira na lijekove, časovi diskutuju o neočekivanim komplikacija ili situacija, poput hitnog carskog reza. 

Načini da se nosite s bolovima bez lijekova:

  • Hipnoza 
  • Joga
  • Meditacija 
  • Masaža 
  • Mijenjanje položaja
  • Tuširanje ili kupanje
  • Slušanje muzike 
  • Preokupiranje drugim stvarima ili radeći druge aktivnosti koje će vam odvratiti pažnju 

Lijekovi 

Različiti lijekovi za bol mogu se koristiti u toku poroda, zavisno od situacije. Mnoge se žene oslanjaju na takve lijekove, i mogu biti od velike pomoći kod brzog opuštanja od bolova zbog čega se onda lakše fokusiraju na kontrakcije. O rizicima i prednostima lijekova popričajte s doktorom.

Analgetici. Analgetici pomažu kod bolova, ali ne trnu u potpunosti. Oni ne utječu na osjećaj ili kretanje mišića. Mogu se dati na više načina. Ako se daju putem infuzije ili kroz injekciju mogu zahvatiti čitavo tijelo. Mogu uzrokovati nuspojave poput mučnine ili povraćanja. 

Regionalna anestezija. Na nju većina žena pomisli kada razmišlja o lijekovima za bol u toku poroda. Ovom se anestezijom mogu utrnuti određena područja i pomoći kod bolova prirodnog poroda i carskog reza. 

Epiduralna, oblik lokalne anestezije, pomaže kod bolova ispod pupka u toku poroda. Epiduralna se daje kroz cijevni kateter i ubrizgava u donji dio leđa. Količina anestezije se poveća ili smanjuje zavisno od potrebe. Epiduralne, s druge strane, mogu smanjiti krvni pritisak kod žene i otežati mokrenje. Također mogu uzrokovati svrab, mučninu i glavobolje. Rizici za bebu su minimalni.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave