Kako se izvodi carski rez?

Carski rez obično se izvodi pod regionalnom anestezijom (epiduralna ili spinalna anestezija). Ona umrtvi vaš donji dio tijela, ali ostajete budni tokom operacije. Ovakva je anestezija sigurnija za vas i vašu bebu u odnosu na opću anesteziju u kojoj ste uspavani. Mali broj carskih rezova izvodi se pod općom anestezijom, najčešće kad regionalna anestezija nije moguća.

Prije operacije potrebno je:

  • napraviti krvne pretrage – da bi se provjerilo jeste li anemični te da bi se zadržao primjerak vaše krvi u slučaju potrebe
  • primiti antibiotike – da bi se smanjio rizik od postoperativne infekcije
  • ako je potrebno, primiti lijekove za održavanje niskoga krvnog tlaka tijekom operacije – efedrin ili fenilefrin
  • primiti antacide – lijekove za smanjenje kiselosti želuca
  • primiti antiemetike – lijekove za sprječavanje mučnine i povraćanja

Antacidi i antiemetici koriste se u slučaju kad vam je potrebna opća anestezija jer tada postoji opasnost da hrana ili piće koje ste konzumirali uđu u dišne putove.

Također će vam biti uveden kateter u mjehur da bi se ispraznio. To je nužno jer uz regionalne anestetike nećete moći osjetiti punoću mjehura.

Carski rez obično traje 40-50 minuta.

Iznad vašeg trbuha bit će postavljen zaslon da ne biste morali gledati operaciju. Međutim, možete zatražiti da se zaslon spusti da biste vidjeli rođenje svoga djeteta. Nećete vidjeti svoje tijelo, nego samo podizanje bebe.

Tijekom operacije operacijski će stol biti nagnut ustranu pod kutom od najmanje 15 stepeni. Tako se vaša maternica i beba pomaknu ustranu, što smanjuje pritisak na maternicu i glavne žile u leđima, čime se smanjuje rizik od niskoga krvnog tlaka i mučnine tijekom operacije. Stol se obično vrati u početni položaj nakon završetka porođaja.

Liječnik će napraviti horizontalni rez u donjem dijelu vašeg trbuha, na vrhu zdjelične kosti – područje popularno zvano bikini-zona. Zatim slijedi još jedan horizontalni rez na zidu maternice kojim se omogućuje da beba izađe. Niski će vam rez poslije prouzročiti manje boli, a i izgleda bolje od vertikalnog reza.

Nakon porođaja primit ćete injekciju hormona oksitocina koji potiče stezanje maternice i smanjuje krvarenje. Uskoro se i posteljica odvaja i uklanja. Vaš trbuh i zid maternice bit će zašiveni s pomoću razgradiva konca.

Rez na koži bit će zašiven:

  • šavovima koji će se poslije razgraditi ili
  • šavovima koji će poslije biti uklonjeni – najčešće nakon pet do sedam dana

Ako ste otpušteni iz rodilišta prije nego što se šavovi carskog reza uklone, raspitajte se o mogućnost vađenja šavova kod primarnoga ginekologa, posebice ako živite u mjestu udaljenom od rodilišta.

Opširnije na: roda.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave