Kako se efikasno riješiti sezonskih alergija kod djece? 

Sezonske alergije mogu utjecati na djecu i uzrokovati neugodnosti poput kašlja i slično. Kada se mijenja vrijeme roditelji bi trebali pratiti neka pravila, a evo šta se treba i šta ne treba raditi kod liječenja sezonskih alergija kod djece.

Sve više djece se bori sa sezonskim alergijama i simptomima koji se javljaju. Nekoliko faktora utječe na ove simptome i oni mogu uzrokovati razne neugodnosti. Mnogi alergeni uključuju grinje, polen i alergene od ljubimaca. Pad temperature također može dovesti do neugodnosti, a djeca se često razbolijevaju u toku promjene sezona. Njihova tijela su u rastu a imuni sistem se tek razvija zbog čega su oni izloženiji i ranjiviji. Evo nekoliko savjeta kako možete pomoći djetetu koje ima alergije. 

Sezonske alergije

Šta ne trebate raditi?

1. Ne konsultovati se s pedijatrom

Ne odlažite odlazak u pedijatra ako dijete ima kašalj ili čestu prehladu. Ne zaboravite spomenuti i ako je neko u vašoj porodici imao alergije i nemojte prestati uzimati lijekove ukoliko to nije savjetovao doktor. 

2. Nemojte naglo prestati s inhalatorom

Ukoliko doktor ne kaže suprotno nikada nemojte naglo prestati s inhalatorima. 

3. Izbjegavajte ono što vam nakuplja prašinu u kući

Ako vaše dijete pati od sezonskih alergija izbacite sve plišane igračke iz njegove sobe. Pokušajte ukloniti i tepihe iz soba gdje je to moguće. Sklonite viška jastuke i staze. Sve to nakuplja prašinu i povećava simptome. 

4. Izbjegavajte aktivnosti povezane s alergijama kada se mijenja vrijeme

4 su promjene koje se dešavaju tokom godine i ako znate kad se to dešava i poduzmete mjere, možete smanjiti stepen alergije. Izbjegavajte farbanje i farbe, bilo kakav rad oko stolarije pa čak i generalno čišćenje. 

Šta trebate raditi?

  1. Graditi imunitet

Dijete bi trebalo jesti bar 2-3 obroka voća, poput citrusnog i sezonskog voća, povrća, cijelog zrna i slično. 

  1. Uzimati dovoljne količine vitamina i minerala koji štite pluća:

Vitamin A: mrkva, tikva

Vitamin C: citrusno voće

Vitamin D: suplementi ako doktor preporuči

Cink: cijela zrna, orasi i sjeme poput lanenog sjemena

  1. Sjemenke komorača

Prema nekim istraživanjima, sjeme komorača može biti veoma korisno za prevenciju od napada astme. Dajte djetetu čaj od komorača ili mlijeko od komorača. 

  1. Pinjoli

Dosta istraživanja pokazuje kako pinjoli imaju koristi za sprječavanje astme i alergija. Može se koristiti njihovo ulje. 

  1. Pročišćivač zraka

Često koristite pročišćivać zraka, jer ne samo da ćete spriječiti alergije i napad astme, već smanjiti i rizik od čestih infekcija.

  1. Nos djeteta treba biti uvijek otvoren

Česta upotreba kapi za nos i inhalacija parom može smanjiti sezonski kašalj i nahladu. 

Bitno je znati da su ovo općeniti savjeti i nisu zamjena provjerenom znanju stručnjaka. Uvijek se konsultujte sa specijalistom ili porodičnim doktorom.

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Džejna Ćapin: Kako se riješiti anksioznosti?

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave