Kako se brinuti o dječjoj koži? 

Koža je najveći organ tijela, zbog čega je bitno da naučite djecu kako da se pravilno brinu o njoj. Uspostavljanje rutine njege kože spriječit će neke probleme u budućnosti. 

Djeca su često izložena prljavštini i bakterijama. Rano stečene navike pomoći će im da se uspješno brinu o koži i kasnije u životu. 

Voda

Mnoga djeca ne vole piti vodu, međutim ona je vrlo bitna u njihovoj ishrani. Kao roditelji, morate naučiti djecu da piju dosta vode da ne bi dehridrirala u toku toplih dana. To je obično vrijeme kada djeca trče i znoje se. Pored ozbiljnijih problema, dehidracija može uzrokovati veoma suhu kožu. Lakši način da naučite djecu da piju vodu je da im ograničite izbor. Umjesto sokova možete im ponuditi vodu ili mlijeko i ubaciti voća za dodatak okusa. 

Pranje lica

Sapuni mogu biti veoma isušujući, zbog čega je vrlo bitno pronaći proizvod koji je nježan ali uklanja prljavštinu i masnoće. Djeca ne bi trebala koristiti proizvode koji su ljepljiv ili teški. Blagi sapun će spriječiti crvenilo i suhoću. Pored sapuna, bitna je i temperatura vode. Iako mnogi vjeruju da je topla voda najbolja za otvaranje pora, bolje je koristiti mlaku vodu. Vruća voda često remeti prirodna ulja na koži. 

Sprječavanje suhe kože 

Vrlo je bitno hidratizirati dječju kožu, s obzirom da je kod njih to i jedan od najčešćih problema. Mnogi roditelji misle da se djeca trebaju kupati svaki dan. Tuširanje ili kupanje dva do tri puta sedmično je sasvim dovoljno i neće štetiti dječjoj koži. Izbjegavajte vruću vodu i ne trljajte ih grubo spužvicom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave