Kako red rođenja djeteta utiče na razvoj ličnosti i ponašanje?
Children Sitting On Bed In Pajamas Together

Kako red rođenja djeteta utiče na razvoj ličnosti i ponašanje?

Jedina stvar koju možemo tvrditi sa sigurnošću, jeste da se sibilinzi međusobno razlikuju, iako dijele genetski materijal istih roditelja, a roditelji bi takođe dodali i identičan odgoj. Ali da li je zaista tako?

Psiholog i autor dr Kevin Limen (Leman) i njegovi istomišljenici vjeruju da najveći uticaj na razlike u ličnostima siblinga ima upravo redoslijed rođenja, odnosno, da li je dijete prvorođeno, drugorođeno (u narodu popularno nazvano „srednje“ dijete), jedinac itd., i razlike u načinu ophođenja roditelja prema njima.

Meri Volas (Wallace), dečiji i porodični terapeut se slaže, ističući da neke od razlika u roditeljskom ponašanju imaju veze sa njihovim redoslijedom rođenja, i samim tim specifičnom povezanošću sa djetetom na njihovom mjestu. Kako to izgleda u praksi, pokušaću da sumiram u crtama ličnosti koje najčešde razvijaju osobe u odnosu na njihov red rođenja.

Prvorođeni:

 1. pouzdani
 2. savjesni
 3. oprezni
 4. kontrolišući
 5. vole strukturu
 6. uspješni su

Uživajući u prisustvu roditelja, dodeljuje im se uloga „vođe čopora“ i zbog toga se rano počinju ponašati zrelije od svojih vršnjaka.

Srednji:

 

 1. udovoljavaju drugima
 2. buntovni
 3. imaju velik broj poznanstava
 4. dobri prijatelji
 5. mirotvorci

Kako je najčešće sva pažnja roditelja usmjerena na prvorođenu i najmlađu djecu, srednja djeca se često mogu zateći zbunjena po pitanju svoje pozicije u porodici, pa se okreću ka vršnjacima i razvijaju socijalne vještine.

Najmlađi:

 1. vole zabavu
 2. manipulativni
 3. traže pažnju
 4. samousmjereni
 5. nekomplikovani
 6. otvoreni

Najvažnija posljedica opuštenog roditeljskog odgoja koji su sada mnogo iskusniji i bezbrižniji, je slobodan duh takozvanih „beba“ u porodici.

Jedinci:

 1. zreli za svoj uzrast
 2. perfekcionisti
 3. savjesni
 4. vođe
 5. marljivi

Samim tim što nemaju braću ili sestre sa kojima će se takmičiti, njihove su osobine slične, ali i naglašenije od onih kod prvorođenih, jer je u ovom slučaju sva podrška, kao i očekivanja roditelja na njihovim plećima.

Izuzeci:

 1. Spajanje porodica – dolazi do reorganizacije hijerarhije među djecom prema uzrastu, što može predstavljati veći problem za stariju djecu koja su se više navikla na svoje uloge u primarnoj porodici
 2. Blizanci – funkcionišu kao zasebna porodica unutar porodice i na njih se ne primjenjuju pravila o hijerarhiji.
 3. Velika razlika u godinama – prema Lemanu, ukoliko je razlika veća od 5 godina, nova porodica započinje u strukturi redoslijeda rođenja (dvogodišnji dječak  koji ima osmogodišnju sestru i novorođenog brata, neće imati karakteristike srednjeg ved prvorođenog djeteta).
 4. Usvojenje – isti scenario kao kod spojenih porodica.

Što se tiče roditelja i njihovih razlika u ponašanju, oni imaju tendenciju da iskazuju posebnu naklonost prema djeci koja su rođena na istom mestu u redoslijedu (iako svi roditelji tvrde da nemaju omiljeno dijete i da svako vole na svoj način, postoje suptilne razlike u ponašanju u zavisnosti od redoslijeda rođenja, koje dalje oblikuju ličnost i ponašanje djece). Na primer, majka koja je drugorođena će se mnogo više poistovećivati sa svojim drugorođenim djetetom nego sa prvorođenim, ističući velike sličnosti u izgledu, ponašanju i temperamentu.

mamaibeba.rs