KAKO PRONAĆI ODGOVARAJUĆU ŠKOLU ZA VAŠE DIJETE

Pronalaženje idealne škole za vaše dijete je odgovornost koja vam može zadati besane noći. Čak i sa tako mnogo opcija na raspolaganju danas je konkurencija „žestoka“. Odabir prave institucije je ključna stvar, jer to ima uticaj na to kakvu će karijeru vaše dijete imati u budućnosti. Ovdje su neki osnovi savjeti koji će vam pomoći da odaberete idealnu školu za vaše dijete…

 knjige_djeca_3106951_1


1. Reputacija škole.

Ugled škole je glavni faktor koji trebate uzeti u obzir pri odabiru idealne škole za vaše dijete. Raspitajte se šta roditelji od njihovih đaka imaju reći o atmosferi, nastavnom planu i programu, te o nastavnicima u toj školi? Kakva je disciplina i kakva je interekacija između školskog menadžmenta i čuvara? Ako vam se sva situacija čini idealnom onda vaše dijete bez problema može krenuti u tu školu, (uz još nekoliko informacija).

2. Prihvatljiva školarina.

Jednostavno pronalaženje dobre škola nije dovoljno, morate pronaći školu sa prihvatljivom školarinom za vaš budžet. Ako upišete dijete u tu školu, doći će dan kada više nećete biti u mogućnosti da plaćate školarinu. Zašto rizikovati s budućnošću vašeg djeteta?! Saznajte da li postoji neka naknada za koncesiju onima iz nižih ekonomskih okruženja, ili jednostavno potražite neku drugu školu.

3. Blizina škole.

Roditelji neće biti u mogućnosti svaki dan pokupiti dijete iz škole, posebno ako je ta škola daleko. Ako je udaljenost faktor zbog kojeg ne možete redovno dolaziti po vaše dijete, onda se ne zaboravite raspitati da li postoji sigurno prijevozno sredstvo na raspolaganju, tako da ne morate brinuti o djetetovom dolasku kući.

4. Napredovanje djeteta.

Napredovanje djeteta, posebno sa nekim đacima, ne dolazi do izražaja u brojčano velikim učionicama. Ne može svako dijete učiti i pamtiti na isti način. Razmislite o potencijalu vašeg djeteta, a zatim ga usmjetrite u takvu školu.

5. Nastavni plan i program.

Nastavni plan i program u školi je još jedna važna stvar koju trebate uzeti u obzir pri pronalaženju idealne škole za vaše dijete. Da li on obuhvaća sve bitne teme koje mogu pružiti pravo znanje za vaše dijete?

Kako god da odlučite, nikada ne dopustite da išta ili iko poljulja vašu odluku. Prije svega, u pitanje je budućnost vašeg djeteta, tako da vi sigurno znate najbolje, šta je dobro za njega/nju. Pronalaženje idealne škole za vaše dijete može biti naporan, ali plodonosan proces.

(LJEPOTA.BA)