Kako prestati s dojenjem ?

Kako prestati s dojenjem ?

Odlučili ste prestati dojiti, ili možda vaša beba odbija dojenje? Sada se pitate da li je pravo vrijeme za prestanak? Možda ste već uvjereni u to i samo trebate naučiti kako to učiniti? Odvikavanje djeteta od dojenja je vaša intimna odluka koju ćete vi donijeti.

Kada prestati sa dojenjem?

Savršen trenutak za prestanak dojenja ne postoji. Najbolje bi bilo da odaberete miran period, jer ako bebi u tom periodu rastu zubići ili ako je beba bolesna onda će beba teško podnijeti dodatnu frustraciju odvikavanja od dojenja. Jesen i zima su godišnja doba koja su pogodnija za odvikavanje od dojenja. Tokom ljetnih dana češće se pojavljuju probavne smetnje zbog početka dohrane. Preporuke pedijatara i  Svjetske zdravstvene organizacije su da dojenje bude jedina hrana za bebe do šestog mjeseca života. Nakon tog perioda počinje se uvoditi i druga hrana čime će se broj podoja smanjivati.

Postupno odvikavanje

Možda je najlakše za Vas i vaše dijete da to učinite postupno. Jedna stvar da majke imaju na umu je da dojenje ne smije biti zaustavljen naglo, jer to može uzrokovati i fizički i psihički stres. To možete učiniti tako da zamijenite samo jedno dojenje sa hranom iz boce. Započnite s jednim ili dva obroka sedmično. To je savršen izgovor da izađete van iz kuće i neka netko drugi hrani dijete! Mnoge žene ne prestaju dojiti svoju bebu noću što je duže moguće, čak i kada beba ostale obroke jede u boci ili jede čvrstu hranu.

 Koliko dugo će to trajati?

Zapravo ne postoji čaroban odgovor na to pitanje. Odvikavanje se može odvijati brzo ili sporo, ovisno o tome kako odgovara Vama i Vašoj bebi.

Druge metode

Skretanje pažnje je također jedan od načina prestanka dojenja. Majka bi trebala predvidjeti kada je dijete gladni i kada će tražiti da doji. Tada bi trebala da zaokupi njegovu pažnju nečim drugim – odlaskom u šetnju, novom igrom ili nekom igračkom, također može mu se  ponuditi omiljeno piće ili međuobrok.

Odvikavanje starijeg djeteta?

Ako odvikavate starije dijete koje sada može lako razumjeti upute, onda možete i usmeno da ga odvratite od dojenja. To možete učiniti sa temeljitim objašnjenjima. Međutim, nikada to ne smije biti nasilno jer se  dijete može osjećati odbijenim i uzrokovati mnogo stresa.

Čime zamijeniti majčino mlijeko?

Prva stvar koju morate učiniti kada odlučite da prestanete sa dojenjem je zamjena majčinog mlijeka s drugom hranom. To može biti čvrsta hrana (ako vaše dijete već može jesti čvrstu hranu) ili zamjensko mlijeko. Zamjenska mlijeka koja se danas mogu naći na tržištu su modificirana kako bi bila što sličnija majčinom mlijeku.