Kako prepoznati da bebi rastu zubići? 

Rast zubića nezgodan je i za djecu i za roditelje, ali evo kako možete prepoznati simptome i kako da pomognete svom mališanu.

Zubići počinju rasti negdje između 4 i 8 mjeseci, počevši od prvih prednjih zuba, i nastavljaju rasti do 30-36 mjeseci, sve dok ne izraste zadnji par kutnjaka. U toku tog perioda javljaju se simptomi iritabilnosti, lošeg sna, oticanja i upale desni, balavljenje, gubitak apetita, osip oko usta, blago povišena temperatura, dijareja, stalno grickanje i trljanje desni, čak i ušiju. Iako se ovi simptomi javljaju kod 70-80% djece, nemaju sva djeca iste simptome. 

Istraživanja su pokazala da rast zubića krene oko 6. mjeseca starosti. U isto vrijeme počinje slabiti imunitet koje je dijete naslijedilo od majke kroz posteljicu. To znači da se imuni sistem bebe počinje razvijati. Tada su bebe sklone manjim infekcijama. S obzirom na promjene, simptomi rasta zubića nekad se zamijene za simptome blaže bolesti, prehlade i obrnuto. 

Evo koji su najčešći simptomi rasta zubića: 

  • Iritabilnost

Uzrokovana je neugodnošću zbog rasta zuba, tj. izbijanja kroz desni. Provedite više vremena s bebom i tješite je dok se dešava ovaj period. 

  • Osip kože, balavljenje 

Rast zubića može stimulisati balavljenje i mnoge bebe proizvode veće količine pljuvačke. Ta pljuvačka može uzrokovati osip oko usta, na vratu i obrazima. Čistite i sušite često ta područja. 

  • Kašljanje

Uzrokovano je obično većom količinom pljuvačke. Ukoliko je ovaj simptom popraćen temperaturom onda nazovite pedijatra, jer bi beba zapravo mogla biti bolesna.

  • Grickanje i drobljenje 

To bebama olakšava senzaciju izbijanja zuba. Možete joj dati bilo šta hladno, na primjer u frižider stavite baby hranu i napravite nešto poput manjih sladoleda. Tu je i mnoštvo drugih igračaka napravljenih za bebe kojima rastu zubići.

  • Manje povišena temperatura

Ukoliko se temperatura bude povećavala moguće da je nisu u pitanju zubići već nešto ozbiljnije, zbog toga pozovite pedijatra. 

  • Trljanje obraza i povlačenje ušiju 

Ovo je uzrokovano bolom u desni, koji može doći do obraza i uha, posebno kada izbijaju kutnjaci. Imajte na umu da povlačenje ili trljanje ušiju također može biti znak infekcije uha, obratite se pedijatru vašeg djeteta

  • Dijareja 

Imajte na umu da dijareja može biti znak ozbiljnije infekcije pa se obratite pedijatru vašeg djeteta ako stolica postane vodenasta, jer vaše dijete može biti u opasnosti od dehidracije.

Kako olakšati ovaj period bebi? To je pitanje koje najčešće postavljaju roditelj. Mnoge mame preporučuju Anaftin Baby gel kod nicanja zubića kod djece. Anaftin Baby je namijenjen ublažavanju boli i neugode koja se javlja tijekom nicanja zubića u djece. Meki aplikator-četkica nježno masira desni, a gel stvara nevidljivi zaštitni sloj koji štiti desni od bola. Prirodni sastojci pomažu u smanjivanju bolova i crvenila u pogođenim područjima. Anftn Baby možete pronaći u apotekama širom Bosne i Hercegovine.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave