Kako prebroditi strah od poroda

Kako prebroditi strah od poroda

 

Rodili ste jedanput, dvaput, triput… za vas porod stvarno ne predstavlja više nikakvu nepoznanicu! Znate što vam je činiti, znate kako će sve izgledati, nemate razloga za strah. Ali, je li to uistinu tako? Strah od poroda potpuno je normalan, kako za prvorotke, tako i za žene koje su već rodile. Porod je nepredvidljiv, često bolan i povezan sa rizikom da završi neugodno za majku i dijete. Većina žena uspijeva taj strah prebroditi, a kod nekolicine se javlja ekstremni strah ili neugoda koja u rijetkim slučajevima može prerasti u bolestan strah od poroda ili tokophobiu. Kod nekih žena strah od poroda rezultira traženjem carskog reza bez uočljive medicinske potrebe. Kada rađate prvi put, doslovno ulazite u nešto potpuno nepoznato. Niko se ne osjeća potpuno sigurnim kada treba nešto učiniti po prvi puta. Ako ste preplašeni, obično su dva načina kako se nositi sa tim strahom; možete strah ignorirati ili steči što više znanja o onome što vas plaši.

Je li ignoriranje blaženo?

Kada žene odluče ignorirati svoj strah od poroda one se obično pokušaju zaposliti nečim što će im odvratiti misli od poroda. One odlaze na porod već umorne od previše posla kojeg su sebi zadale, ne znajući što ih očekuje, te ih najvjerojatnije očekuje šok. Ali, postoji i druga strana o kojoj bi trebale razmisliti – ne razmišljajući o trudnoći i porodu znači da se žena nije pripremila niti za susret sa svojim djetetom. Cijelo iskustvo trudnoće i poroda tim ženama najvjerojatnije će biti vrlo stresno i nimalo ugodno.

Znanje je moć!

Ako saznate što se sve dešava tijekom poroda, sigurno ćete lakše otkriti što vas najviše plaši. Možete čitati knjige, pretraživati internet, naučiti medicinsku terminologiju vezanu za porod, tako da ćete razumjeti što medicinsko osoblje govori i bit ćete u stanju postavljati relevantna pitanja tijekom poroda. Jedan od najboljih načina upoznavanja tijeka poroda su tečajevi za trudnice koji se održavaju pri bolnicama i domovima zdravlja. Ako naučite pravilne tehnike disanja, ne znači da ćete se riješiti straha ali će vam pomoći da se opustite jer nema dvojbe da strah dovodi do stezanja i grčenja mišića. To vas čini umornijim i podložnijim boli. Kada ste sigurni u sebe prilikom poroda i kad znate što vas čeka, veća je vjerojatnost da će vam porod ostati u ugodnom sjećanju.

Pozitivne činjenice o porodu

9 od 10 žena rađa svoju djecu bez ikakvih problema. Neke žene imaju izuzetno brze i lagane porode – mnoge žene ne trebaju nikakve lijekove protiv boli i čak uživaju u porodu. Medicinsko osoblje koje će biti kraj vas osposobljeno je za porode i možete se pouzdati u njihovo znanje.

Cijelo vrijeme imajte na umu da će cijelo iskustvo poroda – bez obzira koliko bolno, neugodno, komplicirano i iscrpljujuće bilo – biti vrijedno muke kada primite svoje dijete na ruke. Većina žena nakon poroda kaže da je prošao bolje nego što su očekivale.

Zato u porod krenite dobro informirane, bez predrasuda i s dozom humora, te se pripremite na mogućnost da će vam se možda i dopasti!