Kako pravilno odrediti veličinu jednokratnih dječjih pelena?

U periodu kad beba nosi pelene, proći će mnoge veličine.

Vjerovatno ćete početi s pelenama za novorođenčad, koje su obično napravljene za bebe do 4.5kg. Prijevremeno rođene bebe obično su lakše od 2.7kg pa će morati nositi posebne pelene za prijevremeno rođenu djecu. 

S obzirom da novorođenčad ne prave puno ‘nereda’ i često se presvlače, upijanje nije veliki problem.

Kako beba raste i postaje aktivnija, veličina njihovih pelena se mijenja. Počet će mijenjati više veličina, a te su veličine obično od 1 do 6/7. Pronalazak adekvatne veličine je posebno bitno nakon što beba počne jesti tvrdu hranu, između 5-8 mjeseci. 

Većina djece ostane u pelenama do 2. ili 3. godine. U toj fazi će dijete stalno biti u pokretu, pa je bitno i da nosi adekvatnu veličinu. Najkraće rečeno – veličina pelena je itekako bitna, a pogrešna veličina dovodi do neželjenih nereda, što vjerujemo da su mnogi roditelji prošli, ali i neugodnosti za bebe. 

Općeniti vodič veličina za odabir pelena.

Iako veličine mogu varirati od proizvođača do proizvođača, možete se voditi ovom tabelom za početak. 

Premie pelene – za bebe do 2.7kg i ispod 

Pelene za novorođenčad – 4.5kg i ispod

Veličina 1: 3.6 – 6.3kg 

Veličina 2: 5.4 – 8.1kg 

Veličina 3: 7.2 – 12.7kg 

Veličina 4: 9.9 – 16.7 kg 

Veličina 5: 12.2 – 15.08kg

Veličina 6: 15kg i iznad

Veličina 7: 18kg i iznad (za djecu predškolske uzrasti, veličinu 7 prodaju samo neki brendovi poput Pampers)

Kao što se može vidjeti, neki kilogrami se podudaraju između veličina. U tom slučaju u obzir se uzima oblik tijela djeteta. ‘Tanja’ i duža beba može, na primjer, nositi manju veličinu, dok će bucmastija beba nositi veću veličinu. Bebi će biti neugodno ako joj navučete velike ili male pelene. Koristite jednokratne Pampers pelene koje dobro upijaju tečnosti da bi bebi bilo ugodnije. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave