Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću

Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću

 

 

Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.

Na koji način rade kućni testovi na trudnoću?

Kućni test na trudnoću je napravljen tako da otkriva hCG, hormon kojeg oslobađa posteljica, odmah nakon što je embrio implantiran u endometrij maternice. Hormon se oslobađa u urin trudnica.

Koliko brzo nakon ovulacije mogu napraviti test?

Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije. Implantacija se treba dogoditi prije proizvodnje hCG-a, a onda se obično događa između 6-12 dana nakon ovulacije, obično 10 dana poslije. Zbog tog razloga ekonomično je čekati do 10-12 dana nakon ovulacije, ali čak i tada velikom broju žena koje su zaista trudne očitat će se negativan rezultat. Ako niste imali hCG injekciju (uobičajenu kod tretmana neplodnosti, kao što su Profasi, Pregnyl i Primogonyl) možete vjerovati pozitivnom testu, ali možete dobiti lažan negativan test. Razina hCG-a trebala bi se duplirati svaka 2-3 dana i mnoge žene neće imati pozitivan kućni test na trudnoću sve do prvog dana izostanka mjesečnice ili čak nekoliko dana kasnije.

Na koji način trebam izvesti test?

Trebali biste koristiti srednji mlaz urina – znači, trebali biste mokriti malo i onda ili držati štapić testa ispod mlaza urina ili koristiti posudicu za sakupljanje urina. Ako želite skupiti urin u posudicu, čak i ako ste uzeli test u obliku štapića, trebate držati upijajući vrh štapića u posudici sa urinom 5-10 sekundi. U suprotnom, pratite uputstva na testu.

Koliko dugo trebam suzdržavati urin?

Zavisi koliko dugo nakon ovulacije testirate. Ako ranije testirate, dobro je čekati četiri sata. Što više hCG-a imate u vašem sistemu, manje ćete se morati suzdržavati prije testiranja.

Kako treba očitati rezultate testa?

Trebate provjeriti upute koje su se nalaze u kućnom testu, jer postoje razlike među testovima. Većina testova ima dva prozorčića – jedan koji potvrđuje da je test urađen pravilno (kontrolni) i jedan koji daje pozitivan ili negativan rezultat. U prozorčiću sa rezultatom test obično daje liniju ili plus. Za test sa linijom, bilo koja obojana linija, bez obzira koliko slabo vidljiva, u prozorčiću sa rezultatom, je pozitivan rezultat. Neki testovi daju plus ili minus rezultat. U tim testovima očekujete jednu liniju, kao signal minus (-) u prozoru sa rezultatom za negativan rezultat i dvije linije koje izgledaju kao plus simbol (+) ako ste trudni. Uobičajeno je da je jedna linija u plus simbolu svjetlija od druge – bilo koji plus znak, bez obzira na varijaciju boja linije, treba se smatrati pozitivnim rezultatom. Svi kućni testovi na trudnoću trebaju se pročitati unutar vremena spomenutog u uputama, nakon čega ih treba baciti kako bi se izbjegle nejasnoće oko isparavajuće linije.

 

Mogu li koristiti kućni test na trudnoću ako sam primila hCG injekciju (kao što su Profasi, Pregnyl ili Primogonyl)?

Možete, ali biste trebali pričekati 7-14 dana nakon zadnje injekcije, odnosno nakon što izađe iz vašeg sistema. Ako testirate prerano, mogli biste dobiti lažan pozitivan rezultat. Pričekajte 14 dana nakon 10000j i 10 dana nakon 5000j injekcije ili 7 dana nakon 2500j.
Mogu li lijekovi kao što su Clomid, Serophene, Gonal-F, Follistim, Humegon, Pergonal, Repronex ili Fertinex izazvati lažno pozitivan rezultat kod kućnih testova?
Jedini lijek koji može izazvati pozitivan rezultat na trudnoću je onaj koji uključuje hCG.
Mogu li nadomjesci progesterona izazvati pozitivan kućni test na trudnoću?
Ne. Kućni test na trudnoću provjerava samo razinu hCG-a, ne progesterona. To su potpuno različiti hormoni.

Kolika razina hCG-a bi trebala biti?

Zaokruženi prosjek bi bio 25 mlU 10 dana nakon ovulacije, 50 mlU 12 dana nakon ovulacije i 100 mlU 14 dana nakon ovulacije.
Što ako sam uradila test i bio je negativan, ali kada sam pogledala nakon sat ili više vremena – ugledala sam blijedu liniju?
Možda ste trudni i jednostavno niste imali dovoljno visoku razinu hCG-a da bi potaknuli test u okviru uobičajenog vremena, a moguće je i da taj test tako reagira nakon određenog vremena, stoga trebate testirati ponovo kako bi bili sigurni u rezultat. Neke vrste upućuju na isparavajuću liniju, koja se pojavljuje nakon što test odstoji. Općenito govoreći, ne trebate se osloniti na pozitivan rezultat koji se ne pojavljuje u zadanom vremenu iz uputa testa. Sve vrste imaju mogućnost pojavljivanja isparavajuće linije ili kemijske reakcije.

Koji test je točniji: iz urina ili krvi?

Test krvi je točniji, ali nije obavezno osjetljiviji. Puno zavisi o laboratoriju. Kvantitativni test krvi, često zvan beta hCG test, mjeri točne jedinice hCG-a u krvi. To znači da će otkriti čak i najminimalniju razinu. Postoji još jedan tip krvnog testa, nekad zvan kvalitativni hCG. Ovo je test koji jednostavno daje da-ne odgovor na pitanje da li ste trudni. Poput testa iz urina, laboratoriji variraju po rezultatima smatranim pozitivnim testom trudnoće. Uobičajene razine za pozitivan test su 5, 10 i 25 jedinica. Razina ispod 5 smatra se negativnom. Test koji reagira na samo 25 jedinica hCG-a nije osjetljiviji od nekolicine urinskih kućnih testova.

https://www.ringeraja.hr/