Kako povećati šanse za trudnoću

Žena koja želi imati dijete trebala bi imati uvid u to da li prvi dani menstruacije imaju isti broj dana u razmaku svakog mjeseca, što se smatra redovnim.

Da bi se povećala plodnost žena, briga o njihovom tijelu je dobar prvi korak. Osim toga, šta još žene mogu učiniti da poboljšaju izglede za trudnoću? Pročitajte u nastavku.

1. Bilježite učestalost menstrualnog ciklusa

Žena koja želi imati dijete trebala bi imati uvid u to da li prvi dani menstruacije imaju isti broj dana u razmaku svakog mjeseca, što se smatra redovnim. Suprotno tome, menstruacija joj može biti neredovita, što znači da dužina ciklusa varira od mjeseca do mjeseca. Praćenjem ovih podataka na kalendaru, žena može bolje predvidjeti kada bi mogla imati ovulaciju, a to je vrijeme kada će njezini jajnici svakog mjeseca pustiti jajnu stanicu.

Žensko jaje je plodno samo 12 do 24 sata, prema Američkom udruženju za trudnoću. Međutim, muška sperma može preživjeti u ženskom tijelu više dana.

2. Vodite računa o ovulaciji

Žene s redovnim ciklusima ovuliraju oko dvije sedmice prije dolaska menstruacije. Teže je predvidjeti ovulaciju kod žena s neredovnim ciklusom, ali obično se to dogodi 12 do 16 dana prije početka njene sljedeće menstruacije.

Postoji nekoliko metoda koje žene mogu koristiti da bi odredile svoje najplodnije dane svakog mjeseca.

Kućni setovi za predviđanje ovulacije mogu otkloniti sumnju u to kada žena ovulira. Kompleti koji se prodaju u apotekama testiraju urin na luteinizirajući hormon, supstancu čiji se nivo povećava svakog mjeseca tokom ovulacije i uzrokuje da jajnici oslobode jajašce. Tri dana neposredno nakon pozitivnog rezultata testa najbolje je vrijeme za parove za seks kako bi povećali šanse za trudnoću.

Druga metoda za predviđanje ovulacije je praćenje cervikalne sluzi, što uključuje ženu koja redovno provjerava količinu i izgled sluzi u svojoj vagini. Neposredno prije ovulacije, kada je žena najplodnija, količina sluzi se povećava, a također postaje rjeđa i bistrija. Kad cervikalna sluz postane ovakva, to može pomoći spermiju da dođe do jajašca. Studija objavljena u časopisu Fertility and Sterility pokazala je da su žene koje su neprestano provjeravale svoju cervikalnu sluz imale 2,3 puta veće šanse da zatrudne tokom šest mjeseci.

3. Imajte odnose svaki drugi dan tokom plodnog „prozora“

“Plodni prozor” obuhvata šestodnevni interval, pet dana prije ovulacije i njen dan, i to su dani u mjesecu kada je žena najplodnija. Neke se žene okreću novim tehnološkim alatima, poput aplikacija za praćenje plodnosti i web stranica, kako bi im pomogle da prate kada je vjerojatnije da će zatrudnjeti.

Istraživanje je pokazalo da nije došlo do velike razlike u stopama trudnoće između parova koji su imali seks svaki dan tokom “plodnog prozora” (37 posto) u usporedbi s parovima koji su to radili svaki drugi dan (33 posto).

Mnogo je uobičajenih zabluda i starih priča o začeću. Na primjer, nema dokaza da će položaj u seksu utjecati na šanse para da dobiju dijete, niti žena koja leži na leđima određeno vrijeme nakon odnosa povećava šanse za začeće.

4. Težite zdravoj tjelesnoj težini

Prevelika težina može smanjiti šanse za začeće žene, a preniska težina može još teže više otežati put ka trudnoći.

Istraživanje je pokazalo da ženi s prekomjernom tjelesnom težinom može zatrebati dvostruko više vremena nego ženi čiji se BMI smatra normalnim, rekao je Pavone. A ženi s prekomjernom težinom može zatrebati četiri puta više vremena, rekla je.

Previše tjelesne masti stvara višak estrogena koji može ometati ovulaciju. Gubitak 5 do 10 posto tjelesne težine prije nego što žena počne pokušavati zatrudnjeti moglo bi poboljšati njezinu plodnost, navodi Američko društvo za reproduktivnu medicinu.

Studija rađena 2017. godine pokazala je da će parovima gdje su oba partnera gojazna možda trebati od 55 do 59 posto više vremena da zatrudne u poređenju sa parovima koji nisu gojazni.

S druge strane, previše mršave žene možda neće imati redovne menstruacije ili bi mogle prestati ovulirati.

5. Uzmite prenatalni vitamin

Ženama koje pokušavaju zatrudnjeti se preporučuje da počnu uzimati prenatalni vitamin čak i prije nego što zatrudne. Na taj način žena može pronaći onaj koji je ugodniji za njen organizam i ostati na njemu tokom trudnoće.

Druga mogućnost je uzimanje svakodnevnog multivitamina, sve dok sadrži najmanje 400 mikrograma (mcg) folne kiseline na dan, vitamina B koji je važan za sprječavanje urođenih mana u bebinom mozgu i kičmi.

Uzimanje suplemenata folne kiseline na vrijeme je bitno jer se neuralna cijev razvija u mozak i kičmu 3 do 4 sedmice nakon začeća, prije nego što mnoge žene shvate da su trudne.

6. Jedite zdravu hranu

Iako ne postoji određena dijeta za promicanje plodnosti, jedenje raznih zdravih namirnica može pomoći u pripremi ženskog tijela za trudnoću dajući joj odgovarajuće zalihe hranjivih sastojaka poput kalcija, proteina i željeza. To znači da trebate jesti razno voće i povrće, nemasne proteine, cjelovite žitarice, mliječne proizvode i zdrave izvore masti.

Pored uzimanja suplementa koji sadrži folnu kiselinu, žena ovu supstancu može dobiti i iz namirnica poput tamnozelenog lisnatog povrća, brokule, cjelozrnatog hljeba i žitarica, graha, agruma i soka od naranče.

Kada pokušavate zatrudnjeti, jedite manje količine ribe bogate živom, poput sabljarke, morskog psa i kraljevske skuše i ograničite unos tune na 170 grama sedmično kako biste smanjili izloženost ovom otrovnom metalu.

Također, budite oprezni s kofeinom: Konzumacija više od 500 miligrama kofeina dnevno povezana je sa smanjenjem plodnosti kod žena. Čini se da konzumacija 1 do 2 šoljice kafe ili manje od 250 mg kofeina dnevno prije trudnoće nema utjecaja na vjerovatnoću začeća, prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu.

7. Smanjite naporne treninge

Biti fizički aktivan većinu dana u sedmici može pomoći ženskom tijelu da se pripremi za zahtjeve trudnoće i poroda. Ipak, previše vježbanja ili naporni treninzi mogli bi ometati ovulaciju.

Doktori često uoče poremećaje menstruacije kod žena koje intenzivno vježbaju, a često te žene trebaju smanjiti trening ako žele zatrudnjeti..

8. Budite svjesni opadanja plodnosti povezane s godinama

Kako žene stare, njihova plodnost opada zbog dobnih promjena na jajnicima koje uzrokuju pad u količini i kvaliteti njezinih jajnih ćelija. S godinama, povećava se i rizik od zdravstvenih problema, poput mioma maternice, endometrioze i začepljenja jajovoda, što može doprinijeti gubitku plodnosti.

Postoji postepeni pad plodnosti kod žena koje su ušle u tridesete godine, oštriji pad nakon 37. godine i nagli pad nakon 40. godine, što znači da ženama može zatrebati više vremena da zatrudne.

9. Smanjite pušenje i alkohol

Pušenje može dovesti do problema s plodnošću i kod žena i kod muškaraca. Hemikalije koje se nalaze u dimu cigareta, poput nikotina i ugljen monoksida, ubrzavaju stopu gubitka ženskih jajašaca. Pušenje stari ženske jajnike i prerano iscrpljuje zalihe jajnih ćelija, navodi klinika Mayo.

Također je dobra ideja da se žene drže podalje od pasivnog pušenja, što može utjecati na njihove šanse da zatrudne. U pokušaju začeća treba izbjegavati upotrebu marihuane i drugih rekreativnih droga.

Najsigurnije je da žena izbjegava alkohol kada se nada da će ostati trudna. Žena bi također trebala prestati konzumirati alkohol ako prestane koristiti kontracepciju jer želi zatrudnjeti.

Pijenje alkohola u umjerenim količinama (jedno do dva pića dnevno) ili konzumacija jakih alkoholnih pića (više od dva pića dnevno) ženama može otežati trudnoću, navodi Američki koledž opstetričara i ginekologa.

10. Znajte kada trebate potražiti pomoć

I žena i muškarac trebali bi razmotriti procjenu neplodnosti ako žena ima 35 ili više godina i nije zatrudnjela nakon šest mjeseci redovnog spolnog odnosa bez upotrebe kontracepcije.

Također, preporučuje se da žena koja je mlađa od 35 godina i njen partner treba da se konsultuju sa stručnjakom za plodnost ako nije zatrudnjela nakon godinu dana redovnog nezaštićenog odnosa.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave