Kako potaknuti djecu na više kretanja?

Danas živimo drugačije, gradska djeca više nisu sama vani, nemaju dvorišta ili mirnu ulicu za jurcanje… Živimo u stanovima u kojima vrebaju neodoljivi šareni ekrani i nema razloga da se izlazi van, posebno kad je vani ružno vrijeme. Djecu roditelji sve češće svjesno moraju tjerati na kretanje i aktivnost s time da prije toga moraju i sami sebe pokrenuti. Ali, znamo da je to važno, zar ne?

Ovo su sasvim realne situacije. Vaša djevojčica od 8 godina ne usudi se prijeći cestu jer se boji auta ili vaš osmogodišnjak trči na cestu za loptom, a da pritom uopće ne pogleda lijevo-desno i nije svjestan opasnosti niti saobraćaja. Sve su to ustvari posljedice nedovoljnih izlazaka na zrak i nedovoljnog kretanja s djecom pješke koje treba biti svakodnevno. I ne samo to.

Poznato je svima da je, pored prehrane, nedostatak kretanja veliki uzročnik pretilosti u djece koja sa sobom donosiprobleme sa zdravljem, ali mogućim problemima s vršnjacima u vrtiću i školi. Voze li se djeca svuda automobilom i ne izlaze li redovito van ne mogu se ni razvijati u svim potrebnim područjima, ne samo motorički, nego i kognitivno. Nakupljena energija koja nije potrošena tako može izlaziti iz njih nekontrolirano, kroz agresiju ili pak nespretnost, a oni se osjećati rastreseno te neizživljeno. Sjedeći kod kuće ili vozeći se automobilom od kuće do vrtića, od vrtića do trgovine, od trgovine do kuće automatski sakupljaju manje iskustava u kretanju i ponašanju na cesti kao učesnici u saobraćaju.

Roditelji bi prije svega trebali naći ravnotežu između kretanja i odmora. Djeca bi sama trebala testirati tu ravnotežu, sami osjetiti potrebe svog tijela i njima se prepustiti. Pratiti ih u tome znači omogućiti im takvo traženje ravnoteže u različitim fazama razvoja. Dakle, nakon dugačke vožnje automobilom, djeci će trebati malo trčkaranja, puzanja, skakanja, a nakon ludovanja u lunaparku punog dojmova, malo odmora i mirnog sjedenja. Roditelji bi u svemu tome trebali prepoznati kad je trenutak da dijete napravi pauzu, a kad je trenutak da ga se potakne na aktivnost.

roditelji.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave