Kako postati moderan roditelj?

Kako postati moderan roditelj?

Kroz cirkuski čin roditeljstva, važno je da se usredotočite na uravnoteženje prioriteta, žongliranje odgovornosti i brzo kretanje između potreba vaše djece, drugih članova obitelji i sebe. Suvremeni roditelji imaju na raspolaganju cijeli internet i ne slijede bilo koji autoritet. Teško je znati kome ili čemu vjerovati. Ovdje ćemo razgovarati o tome kako pomoći vašem djetetu da odrasta u osobu koja vam se sviđa bez gubljenja u tom procesu.

Ne postoji jedan pravi način za odgajanje djeteta.

Istraživanje govori da je odgajanje i postizanje samopouzdanog djeteta s visokim samopoštovanjem učinkovitije ako imate autoritet. Želite da vas vaše dijete sluša, poštuje i ima pouzdanje u vas, umjesto da vas plaši.

Sve se te stvari lako postavljaju kao ciljevi, ali ih je teško postići. Kako ćete pronaći pravu ravnotežu?

Kako se vaše dijete razvija, izazovi će se promijeniti, a razmišljanje se može razviti, ali vaš pristup treba biti dosljedan, čvrst i pun ljubavi. Pomognite svom djetetu naučiti kroz iskustvo da se kroz napor povećava povjerenje i pomaže da naučite rješavati izazove. Kalibrirajte očekivanja o tome što vaše dijete može samostalno raditi, bez obzira imate li dojenčad kojeg učite spavati tijekom noći, dijete koje pomaže u odnošenju igračaka ili starije dijete koje rješava sukobe.

Zapamtite, postoje propisi na koji način da odgojite dijete. Učinite svoje najbolje, vjerujte u sebe i uživajte u društvu male osobe u vašem životu.

Mala djeca su necivilizirana, a dio posla roditeljstva  neizbježno uključuje određenu količinu korektivnog rada. S malom djecom, morate biti strpljivi i dosljedni, što je još jedan način izražavanja da ćete morati izraziti i provoditi ista pravila i iznova i iznova. “Time outs” radi vrlo učinkovito s nekom djecom, a roditelji bi trebali paziti na one trenutke kada im (roditelji) i trebaju. Ozbiljno, uzmite odmor kad se osjećate kao izvan kontrole.

Ometanje je još jedna dobra tehnika; ne morate osvojiti moralnu pobjedu svaki put kada se maleno dijete ne ponaša kako želite, ako možete preusmjeriti ponašanje i izbjeći borbu. Cjelokupna disciplinska poruka za malu djecu je poruka da vam se ne sviđa ponašanje, ali da volite dijete.

Zamislite hvalu umjesto kazne. Fizička disciplina, poput udaranja i trganja, nastoji proizvesti agresivno ponašanje kod djece. Imajte na umu da je to uvijek roditeljska pobjeda ako možete strukturirati situaciju, tako da dijete dobrovoljnim pravima zarađuje (primjerice) dobrom ponašanju umjesto da ih izgubi kao kaznu. Potražite pozitivna ponašanja za pohvale i nagrade, a mala djeca će htjeti ponavljati iskustvo. No, neizbježno, roditeljstvo uključuje određeni broj “loših policajaca” trenutaka, kada morate reći ne ili prestati i vaše će se dijete ljutiti na vas – i to je u redu. Pogledajte u ogledalu i vježbajte ono što roditelji uvijek kažu: “Ja sam tvoja majka / otac, nisam vaš prijatelj”.

Kao roditelji, trebali biste regulirati ponašanje vašeg djeteta – ili pomoći im da reguliraju svoje ponašanje i ne pokušavati donijeti zaključke njihovim mislima:

  • Uredu je da ti se ne sviđa školski prijatelj, ali ne smiješ da ga udariš
  • Uredu je da se osjećaš ljuti ili frustrirano, sve dok se ponašaš normalno.

Naš “civilizacijski” posao kao roditelja može biti lakši, zapravo, ako priznamo snagu tih teških emocija i slavimo dijete koje postiže kontrolu. I iskoristite priliku da pokažete što činite kad ste izgubili kontrolu ili se ponašali loše: Ponudite iskrenu ispriku.