Kako porod učiniti ugodnim iskustvom?

Svaki se porod razlikuje od žene do žene. Mnogo je tu vanjskih utjecaja, poput vremena, raspoloženja medicinskog osoblja, ali i karakter same osobe. Dok neke žene mogu pretrpjeti znatno više boli, neke su ipak osjetljivije na bol.

Često se slušajući iskustva mama upitamo postoji li doista tolika razlika od poroda do poroda i kako to promijeniti?

Kako sve porode učiniti ugodnima i bol podnošljivom?

Saznajte svoja prava

Nije dovoljno imati oštar stav prema medicinskom osoblju, važno je da ste upućeni u sva prava na porodu koja imate. Tada će se biti mnogo lakše izboriti za njih. Za to je prekasno kada trudovi započnu, stoga se educirajte što više tijekom cijele trudnoće.

Izborite se za sebe

Ne očekujte da će se liječnici sami ponuditi da vam olakšaju. Ovo je za njih posao kao svaki drugi i to je sasvim u redu, no vi imate pravo tražiti ono što znate da imate pravo na to, a ujedno da bi vam moglo pomoći tijekom boravka u bolnici.

Razgovarajte s liječnikom

Postavljajte pitanja, ne sramite se saznati ono što ne znate. Raspitajte se u mogućnosti rađanja, postoji li u bolnici pilates lopta ili stolčić za rađanje, možete li roditi u vodi i o drugim stvarima vezanima uz porod.

Razgovarajte s partnerom

Iako mislite da se podrazumijeva da će vam biti od koristi, partner možda ne zna u svakom trenutku što želite od njega i kako vam najbolje može pomoći. Recite mu! Osim toga možete razgovarati o bebici i planovima za budućnost što može privremenom skrenuti misli s bolnih trudova.

Istražujte

Ne očekujte da ćete sve informacije dobiti od liječnika. Tada biste cijelu trudnoću morali provesti u ordinaciji. Internet je vaš prijatelj, istražujte i sami. Pobrinite se da vjerujete samo pouzdanim izvorima i svakako svaku informaciju provjerite i s liječnikom prije nego ju uzmete zdravo za gotovo.

Izradite plan poroda

Iako u većini hrvatskih rodilišta osoblje neće previše doživljavati vaš plan poroda, to nije razlog da ga ne napravite. U prvom redu ćete olakšati sami sebi. Sve svoje planove za porod ćete imati na jednom mjestu!

Okupite vaš tim

Na vrijeme pripremite sve bližnje koje želite uz sebe. Želite li i vi i partner da on bude uz vas na porodu? Želite li doulu, mamu ili prijateljicu na porodu? Izbor je vaš, samo se na vrijeme pripremite. Objasnite obitelji želite li ili ne da vas posjećuju u bolnici. Želite li posjete kod kuće kada izađete iz bolnice ili želite imati mira? Trebate li pomoć u čišćenju, pospremanju ili kuhanju? Na vrijeme obavijestite sve one čiju prisutnost i pomoć ćete trebati tijekom ili nakon poroda.

Mislite i na sebe

Razumljivo je da u ovom trenutku mislite samo na bebicu i njezin konačni dolazak, no ne zaboravite pritom i na svoje potrebe. Unosite dovoljno tekućine i zdravo se hranite. Učinite sretnima i svoje tijelo i svoj duh i tako si olakšajte iščekivanje.

 

trudnoca.hr

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave