Kako pomoći djetetu da se nosi sa dolaskom nove bebe?

Dolazak nove bebe ne ide uvijek tako glatko kao što ste se nadali, posebno kada već imate dijete. Evo nekoliko savjeta za početak.

Iako ovo može zbuniti vaše starije dijete, važno je što više unormaliti situaciju. Vaše dijete može biti potreseno promjenom porodične dinamike i to će se odraziti na njihovo ponašanje – i dobro i loše. Malo planiranja i razumijevanja i možete pomoći svima da olakšaju ovu tranziciju.

Dakle, nadajte se najboljem, ali pripremite se za najgore, uz ovih šest savjeta:

1. Budite spremni

U sedmica prije porođaja, budite sigurni da ćete potrošiti vrijeme objašnjavajući šta će novorođenče značiti vašem mališanu i porodičnoj dinamici. Razgovor sa trudničkim trbuhom može vam pomoći, kao i spominjanje bebe koja je unutra. Možda mislite da je vaše dijete premlado da bi razumjelo šta se događa, ali trošenje vremena na razgovor o bebi, zajedničko čitanje knjiga o tome da su stariji brat ili sestra i igranje s lutkom pomažu im da shvate – čak i ako je to samo malo – da ih čeka dolazak novog života!

2. Ne pravite velike promjene

Ne pokušavajte napraviti velike promjene u životu vašeg mališana u šest sedmica prije ili nakon dolaska bebe. Dovoljno je da se moraju prilagoditi životu dijeleći vašu pažnju s novom bebom. Zato je razumno odgoditi premještanje djeteta u veliki krevet, spavanje preko dana ili čak samostalno korištenje WC-a dok se svi prilagođavaju najnovijem članu porodice. Također, možete se uhvatit u koštac s ovim velikim promjenama mnogo prije nego što će beba broj dva doći na svijet.

3. Ne krivite bebu

Vaša nova beba narušit će rutinu vašeg djeteta i postojeću porodičnu dinamiku – to je neizbježno – ali nemojte kriviti bebu za te promjene. Prihvatite ovo kao fazu u razvoju vašeg djeteta, jer kada se vaše dijete prilagodi životu s bratom i sestrom, njihov će život biti bogatiji za to iskustvo. Nova beba će tu i ostati, tako da učenje prilagodbe njihovom prisustvu treba početi od prvog dana!

4. Vozite se pored bolnice

Sedam dana prije porođaja, stavite svoje dijete u auto i prođite pored bolnice. Objasnite šta će se dogoditi onog dana kad beba dođe, tad će tata biti kod kuće s njima i napravit će im večeru i kupku, a sljedećeg ćete jutra posjetiti mamu i novu bebu u bolnici. Ove informacije pomoći će im da se smire kad dan-dva neizbježno nestanete.

5. Neka posjete bolnici budu kratke

Nakon dolaska bebe na svijet, neka posjete djeteta budu kraće od 20 minuta. Iskoristite vrijeme s djecom i pitajte ih kako su. Ako beba spava, pitajte svog mališana žele li ga pozdraviti – ali nemojte ih prisiljavati ako kažu ne. Ako je beba budna i hrani se, ne spuštajte je i ne zaustavljajte to što radite. Važno je da vaše dijete počne shvatati da vi trebate novoj bebi, Iako ne može naštetiti da se mazite sa starijim djetetom dok je tu.  

6. Dolazak kući

Bebe oduzimaju puno majčinog vremena, zato je važno maksimalno iskoristiti vrijeme tokom dana kako biste provodili vrijeme sa svojim mališanom. Razgovarajte s njima dok širite veš ili igrate LEGO na podu dok se beba hrani ili spava. Budući da se hranjenje novorođenčeta u ranim danima može činiti beskonačnim zadatkom, pametno je sastaviti kutiju za malu djecu, tako da vaše dijete može izvući nešto za igru ​​pored vas dok sjedite dok hranite. Slagalice su izvrsna opcija jer možete režirati predstavu bez potrebe da budete usred akcije.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave