Kako pomoći djeci koja se ne vole kupati?

Ako se vaše dijete ne voli kupati i zbog toga uvijek napravi problem, evo kako im možete pomoći.

Mnoga djeca trče prema kadi kad je vrijeme za kupanje jer se vole igrati sa balončićima i u vodi. To je rutinska aktivnost koju roditelji uzimaju zdravo za gotovo, osim ako nemaju dijete koje vrišti, plače i pravi problem jer se moraju okupati.

Zašto se neka djeca ne vole kupati?

Moguće je da izbjegavaju kupanje jer im je jednom šampon ušao u oči, ali za većinu djece razlog je dublji: senzorna osjetljivost. Zvuči zastrašujuće, ali mnoga djeca imaju senzorne preferense ili želje, pogotovo ako dijete ima autizam ili SPD. Evo kako to može izgledati:

 1. Ne vole se naginjati nazad, nemaju osjećaj kuda idu i zbog toga se osjećaju nesigurno.
 2. Osjetljivi na osjećaj šamponiranja ili trljanja glave, a to je jedan od najčešćih razloga. Zavisno od djeteta, ono preferira jači ili blaži dodir. 
 3. Ne vole miris šampona. Nije tako čest razlog, ali može vrijediti da pokušate sa šamponima bez mirisa. 
 4. Osjetljivi na dodir vode na licu. Za neku djecu može biti zastrašujuće ako ne mogu disati ni na sekund. 

 

Evo kako im možete pomoći.

Zavisno od toga šta mislite da im stvara problem kod kupanja, savjetujemo da probate više rješenja dok problem ne nestane. Ne odustajte ako ne uspije iz prvog puta, jer zapamtite da se djeca već dugo vremena plaše kupanja i trebat će im malo da se naviknu.

 1. Pričajte o tome. Iako zvuči jednostavno, često to ignorišemo. Kad dođe vrijeme kupanja, pitajte ih šta oni misle da bi im moglo pomoći kod kupanja. Možda ćete se iznenaditi njihovim odgovorima i idejama.
 2. Držite ogledalo. Ako je dijete malo i ne može samo držati, zamolite nekoga da vam pomogne. Djeca se mogu osjećati puno bolje ako vide šta se dešava.
 3. Čuvajte ih za ramena. Ovo je stari trik za osjetljivost. Držite ih jednom rukomza rame i lagano pritisnite dok im drugom perete kosu. To bi im moglo dati osjećaj sigurnosti i smiriti ih. Isto može pomoći i naslanjanje na kadu.
 4. Čitajte im društvene priče. One mogu biti od velike koristi za djecu, pogotovo ako su u slikama i ako ih zabave. 
 5. Naginjanje ili voda na licu. Kao što smo već naveli ove dvije stvari mogu izazvati senzitivnu reakciju. Pitajte dijete i eksperimentišite, svaki put može biti drugačije.
 6. Nabavite im ‘kačket’ za kupanje koji će zaštititi njihove oči od vode i šampona.
 7. Kupajte ga rijeđe, ako baš nema potrebe. 
 8. Koristite sapun bez suza, pogotovo ako je dijete već prije imalo nezgodu s tim.
 9. Igrajte se ‘glume’. Donesite igračke i životinje dok se dijete kupa, to će stvoriti pozitivnu asocijaciju. 
 10. Radite aktivnosti za umirivanje prije kupanja – to je malo komplikovanija metoda ali može učiniti čuda, pogotovo ako ste druge metode već probali. Cilj je da im date mogućnost da urade neku senzornu aktivnost koja će ih smiriti ili izbalansirati njihov senzorni sistem.

Naveli smo nekoliko mogućih rješenja, sad je na vama da probate, ali zapamtite – morate biti strpljivi jer možda neće uspjeti iz prvog puta. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave