Kako pomoći bebi da prespava cijelu noć?

Provodite li noći budni pokušavajući da uspavate bebu? Evo nekoliko savjeta za vas.

Ako niste imali nijednu adekvatno prospavanu noć otkako je na svijet stigla vaša beba. Neprospavane noći su dio života gotovo svih roditelja s malom bebom, zato ne očajavajte – to je sasvim normalno. Ipak, to ne znači da nema rješenja i da svojoj bebi ne možete pomoći da prospava većinu noći ili čak cijelu noć, a ujedno i da se vi naspavate. 

Stvaranje i razvijanje ritma 

Novorođenčad spava 16 sati ili više dnevno, ali je taj san isparčan u nekoliko dijelova. Iako je uzorak ispočetka eratičan, tj. nepravilan, kako vaša beba sazrijeva njeno spavanje će se stabilizovati i trajati duže između hranjenja. Do svog 3. ili 4. mjeseca, većina beba spava bar 5 sati u komadu. U nekom trenutnu prve godine bebe (zato što je svaka beba drugačija) on ili ona počet će spavati do 10 sati svake noći. 

Spavajte s bebom u istoj sobi 

Idealno je da beba spava s vama u sobi, ali sama u krevecu ili kolijevci bar prvih 6 mjeseci, a ako je moguće i do godinu dana. Kreveti za odrasle nisu sigurni za bebe, jer se na njima nalaze jastuci, nadglavlja, prostori između madraca i okvira, ili madraca i zida. Također je opasno ako nemate kontrolu i ako ste nemirni dok spavate.

Zdrave navike spavanja

Prvih nekoliko mjeseci vaš san će sigurno biti prekidan hranjenjem u sred noći, ali nikad nije previše rano da pomognete bebi da bolje spava. Evo nekih savjeta. 

  • Pratite stalnu, umirujuću rutinu prije spavanja. Previše stimulacije uvečer može otežati spavanje, kako za odrasle tako iza bebe. Radite umirujuće aktivnosti poput toplih kupki, maženja, pjevanja uspavanki, puštanje tihe muzike ili čitanja, uz to da svaki put na kraju izađete iz sobe. Počnite s aktivnostima prije nego što beba postane premorena, smanjite jačinu rasvjete i gledajte da bude mirno. 
  • Bebu stavite u krevetac dok je u polu-snu. Tako će beba biti svjesna i moći će povezati krevet kao predmet s procesom uspavljivanja i spavanja. Stavite bebu na leđa i izvadite iz kreveca sve predmete. 
  • Dajte bebi vremena da se umiri. Ako je vaša beba nemirna ili plače prije nego što pronađe ugodan položaj i zaspe, povremeno ulazite u sobu, provjerite je, recite joj neku lijepu i nježnu riječ i izađite. Samo taj čin može biti dovoljan da je umiri. 
  • Napravite umirujuću atmosferu za noćno hranjenje. Smanjite jačinu svjetlosti, ne palite glavno svjetlo, pričajte nježnim glasom i radite lagane pokrete. 

U svakom slučaju zapamtite da uspavljivanje bebe i način na koji ona provodi noć nije mjerilo vaših roditeljskih vještina. Bebe nisu iste, neke će se jednostavno buditi unatoč svim pokušajima. Tada je bitno da to prihvatite i da se naviknete, te prilagodite njenu i vašu rutinu. Odvojite vremena da razumijete njene navike i načine komuniciranja, tako da joj možete pomoći da bolje spava. Ako imate briga, posavjetujte se s pedijatrom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave