Kako polen u unutrašnjem prostoru utječe na djecu bez alergija?

S obzirom na to da unutrašnji zrak može biti zagađen raznim zagađivačima čak dva do pet puta više nego vani, nije začuđujuće da to utječe na djecu.

Dok su mnogi svjesni vanjskog zagađenog zraka, unutrašnji prostor je već nešto drugo. To je zato što zrak prolazi kroz ventilaciju, klimu, grijače ili otvoren prozor, zbog čega postoji pretpostavka da je zrak čišći i bolje filtriran nego vani. Ali zrak u unutrašnjem prostoru je pet puta zagađeniji od vanjskog. Rezultat toga je utjecaj zagađivača na djecu bez alergija.

Iako većina odraslih provodi većinu vremena unutra, djeca provode više vremena udišući reciklirani zrak. To je ne samo zato što provode puno vremena kod kuće, već idu i u školu, vrtić i drugo. Na svim lokacijama, djeca mogu biti izložena bilo kakvim vanjskim zagađivačima koji ostanu u unutrašnjem prostoru. Zbog ovoga, čak i ako nemaju očiglednih zdravstvenih problema, djeca mogu patiti od alergija kad je izlaganje preveliko.

 

Zašto na djecu utječu unutrašnji zagađivači

Odrasle osobe na koje negativno utječe unutrašnji zagađeni zrak mogu biti lošeg zdravlja u obliku bolova u prsima, iritiranog grla, nedostatka zraka, i/ili kašljanja. Međutim, nisu podložni lošem zdravlju kao djeca. Zbog ovoga, djeca osjećaju nuspojave od zagađivača koji su slični alergijama i slično. A djeca koja već imaju neke probleme sa zdravljem mogu se osjećati dosta lošije zbog loše kvalitete unutrašnjeg zraka.

Djeca su sklonija negativnim efektima unutrašnjeg zagađenja s obzirom da dišu brže od odraslih. To ubrzano disanje čini da udišu više zagađivača iz zraka. Kad se to desi, to utječe negativno na njihovo zdravlje. S obzirom na to da su djeca bliža podu od odraslih, na ‘pravoj’ su visini da udišu zrak gdje se koncentriraju hemikalije i zagađivači. Zbog toga su češće i teže bolesni od svojih roditelja.

Efekti unutrašnjih zagađivača na djecu

Što su djeca izloženija većim količinama zagađivača, veći je rizik da će dobiti neke zdravstvene probleme. Dok neka od tih stanja nisu trajna, druga mogu dovesti do dugotrajnih problema sa zdravljem koji će djecu pratiti i u kasnijem životu. Može doći do hroničnog bronhitisa i astme. I dok postoji mogućnost da će dijete prerasti ta stanja, rizik je stvaran, a to je da će se dugo osjećati efekti tih stanja. Pored toga, zagađivači u zraku mogu dovesti do glavobolja, vrtoglavice i gubitka koncentracije. Sve to može utjecati na kvalitet djeteta u školi, ali i kvalitet njegovog života.

Koji su zagađivači u zatvorenom prostoru?

  • Teflonski premazi na tavama (dižu se u zrak kad se teflon zagrije)
  • Stvarčice za stvaranje (ljepilo, ‘netoksični’ markeri)
  • Proizvodi za čišćenje (proizvodi sadrže amonijak, izbjeljivač)
  • Dim cigarete (pasivno pušenje je veoma opasno za djecu, dolazi do upale pluća, bronhitisa, astme i više)
  • Plinsko kolo (ugljendioksid i dušikdioksid mogu se nakupiti)
  • Sistemi za grijanje i hlađenje (ugljendioksid ulazi u domove ako se sistemi ne servisiraju pravilno)
  • Kamini (ugljendioksid ulazi u kuću ako se dimnjak ne čisti pravilno)
  • Osvježivači zraka (povezani su s astmom kod djece)
  • Formaldehid (tek otpakovan namještaj i posteljina za djecu mogu sadržavati formaldehid)

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave