Kako poboljšati apetit kod djece? 

Ako dijete nikada nije gladno ili ne želi jesti, bez obzira da li je u pitanju doručak, ručak ili večera, vjerovatno je u pitanju loš apetit.

Prije svega, bitno je razumjeti zašto neka djeca ne žele jesti. I dok u pitanju može biti izbirljivost, neka djeca jednostavnu nisu gladna. Čini se neprirodnim i nije tako često, ali loš apetit se javlja s razlogom.

  1. Ponekad problem uopšte nije apetit. Na površini, čini se da djeca ne žele jesti, ali ono što se krije može biti poteškoća s jedenjem. Ako su djeca osjetljiva na teksturu ili imaju problem sa žvakanjem hrane, jedenje postane teško i bolno. To potiče adrenalin kroz tijelo, njihov se apetit gubi. 
  2. Loš apetit može biti rezultat grickalica. Ne samo da gase signale gladi, već ako imaju pristup mlijeku i kolačićima u toku dana, možda nikad neće ni biti gladni. Djeca koja čitav dan jedu grickalice imaju šansu da nikad ne nauče ‘slušati’ te signale, pa čak i kad prestanu grickati neće razumjeti signale gladi. 
  3. Ako nijedno od toga nije slučaj kod djeteta, moguće je da dijete potiho pati od refluksa kiseline, alergija na hranu ili drugog tipa problema s probavom. Mnoga djeca ne znaju kakav je osjećaj normalne probave, zbog čega se ne žale ili plaču zbog bolova, ali znaju da će jedenje to pogoršati, što znači da će nastaviti odbijati hranu. 
  4. Neka djeca možda nemaju osjećaj da su gladna. Signal koji većina nas dobije iz stomaka kaže: „Nahrani me“, ne postoji kod te djece ili djeca ne znaju. 

Kako poboljšati apetit kod djece?

Evo nekoliko savjeta za djecu koja ne žele jesti.

  • Raspored – Prije svega preporučuje se da dijete jede samo u određeno doba dana, a najbolje bi bilo u intervalima od 2 do 3 sata. Jedna od najvećih grešaka koje se čine je da se djetetu dozvoli jesti kad god želi ako ne jede. Dvije tri grickalice su dovoljne da ugase signale gladi kod djece. 
  • Voda – Bitno je djetetu davati vode između obroka da se ne bi napunilo mlijekom i sokovima, jer i jedno i drugo piće može ugasiti apetit. Ako je dijete aktivno, velike su šanse da će htjeti samo piti ‘usputni’ sok.
  • Kretanje – Trčanje, skakanje i bilo koja druga vrsta fizičke aktivnosti može pomoći djetetovom apetitu. Sjedilačke aktivnost, pogotovo gledanje u telefone, tablete i TV dug period ne sagorijeva puno kalorija, zbog čega dijete ne bude gladno. 
  • Svijest – Sjećate se da smo rekli da djeca ne primijete glad? Pričajte s djetetom o tome da li su im stomaci puni ili prazni. Pripremite se i na odgovor „ne znam“, ali ako znate da dijete nije dugo jelo recite mu da ima prazan stomak.
  • Istražujte – Većina djece s lošim apetitom nije imala dobro iskustvo s hranom, niti su s njom imali puno ‘interakcija’. Zbog toga im treba pružiti priliku da se igraju i istražuju hranu. To može stvoriti interes koji dijete prije nije imalo, i u najmanju ruku pomoći da se navikne na novu i različitu  hranu. 

Svakako dobra praksa je i uvođenje dodatak prehrani. Salvit apetit je dodatak  prehrani s B vitaminima, ekstraktima metvice, komorača, maslačka, peršina i đumbira. Vitamini B3, B2, B6, B12 i biotin doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora i iscrpljenosti. Biotin doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata. Tiamin doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije. Djeca starija od 3 godine: preporučuje se konzumirati 5 ml jednom dnevno prije ili tijekom obroka.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave