Kako okupati novorođenče?

 Prva kupanja mogu predstavljati nešto teži zadatak, ali uskoro ćete biti profesionalac! Evo kako okupati novorođenče.

Prvo kupanje je vrlo uzbudljivo, ali držanje malo, klizavo i mokro tijelo može biti pomalo zastrašujuće. Ipak, prvo je kupanje isprepleteno srećom i uzbuđenjem.

Pitate li se kad je dobro vrijeme da prvi put okupate bebu? Sve to ovisi o vama, dokle god odaberete momenat kad vas neko neće omesti ili vas požuriti. Prvo kupanje biste možda trebali zakazati u prvoj sedmici nakon poroda, samo ne kupajte bebu odmah nakon hranjenja. Bebe su budnije ujutro, pa je najbolje da kupanje bude dio rutine pred spavanje, u kombinaciji s zadnjim hranjenjem tog dana, njihov ili uspavankom. Bebe se ne trebaju puno kupati. Isprva ćete je brzo kupati spužvom dok ne spadne pupčana vrpca. 

Koja je dobra temperatura za bebinu kupku? 

Voda treba biti topla, nikad vruća, a temperaturu možete provjeriti laktom ili zglobom. 

Kako okupati novorođenče?

 • Napravite rutinu: Postavite sat bebinom tijelu, pogotovo ako to radite uvečer. Napravite ugodnu atmosferu, smanjite svjetlost i buku.
 • Provjerite bebino raspoloženje: Ako je beba gladna, nervozna ili ima nervozan stomak, odgodite kupanje.
 • Skupite sve što vam je potrebno: Uvijek pri ruci imajte sve što vam treba tako da bebu nikad ne ostavljate samu u kadi. Te potrepštine su baby sapun i šampon, pamučna krpica, mekani peškir ili 2, i plastična kada. 
 • Zagrijte prostoriju: Bebe brzo gube tjelesnu toplotu, pogotovo kad su bez odjeće, zato soba ili kupatilo trebaju biti dobro topli, oko 23 do 26°C. Izložene dijelove bebinog tijela možete prekriti toplom krpom. Ako koristite kadicu za novorođenčad, prvo je napunite s dovoljno vode da možete uroniti donji dio bebinog tijela. Nikada ne stavljajte bebu u kadu dok teče voda. 
 • Držite bebu: Lagano položite bebu u kadu, prvo nogama, držeći je sigurno jednom rukom ispod glave, a drugom za stražnjicu. Isprva će vam se čiti veoma klizava, ali ćete se uskoro naviknuti. Ne držite bebu previše dugo u vodi, jer to može iziritirati njenu kožu, a može joj i postati hladno. 
 • Stavite sapun: Tako je, koristite sapun, samo odaberite neki blagi i fokusirajte se na bebine ruke i područje pelena dok je kupate. Vodu možete koristiti za ostatak tijela.
 • Prvo se fokusirajte na lice: Umočite rub krpe ili pamučne vate u toplu vodu, i obrišite oči od unutrašnjeg ugla oka prema vanjskom. Umočite čitavu krpu i obrišite bebino lice, posebno oko usta i ispod brade, gdje se često slijeva mlijeko, i onda unutar i iza ušiju. (nikad ne koristite štapiće da očistite bebine uši)
 • Okupajte bebu: Smočite pamučnu krpicu u toploj vodi i operite bebino tijelo i torzo. Idite oko pupčane vrpce. Očistite ispod ruka i između prstiju i između naborane kože. 
 • Budite nježni s privatnim područjem
 • Koristite šampon bez suza: ako beba ima kose, a ako ne onda možete samo prebrisati glavu mokrom krpom. Koristite malu količinu šampona. Nježno masirajte tjeme prstima, čak i mekani dio s prednje strane. Ne brinite, nećete je ozlijediti samo budite nježni. 
 • Ne forsirajte kupanje: ako je beba veoma neraspoložena ili se ne želi kupati, odložite kupanje i samo je obrišite mokrom spužvicom. 
 • Nikada ne ostavljajte bebu samu u ili blizu kadice, i uvijek je čuvajte bar jednom rukom. Ako ste nešto zaboravili, morate uzeti bebu sa sobom ili zamolite partnera, porodičnog člana ili bilo koga u blizini da vam doda što vam treba.

Za bebinu nježnu kožu možete koristit proizvode Dermedic liniju namijenjenu za njegu dječje kože.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave