Kako odviknuti dijete od sisanja palca?

Kako odviknuti dijete od sisanja palca?

Ako dijete u ustima drži palac samo danju, i to rijetko, nema posebnih razloga za zabrinutost. No, ako dijete i nakon navršene godine dana ima vrlo čestu potrebu sisati palac, roditelji bi se trebali zapitati zašto to radi i kako ga od toga postepeno odviknuti na njemu odgovarajući način.

Katkad je razlog banalan: djetetu je dosadno, umorno je, tužno ili uplašeno. Sisanje palca umiruje dijete i u različitim stresnim situacijama. Ipak, ako se zadrži kao navika i nakon prve godine života, sisanje palca roditelje opravdano zabrinjava. Među ostalim, utječe na oblik mliječnih zuba, promjene smjera njihova rasta i na zagriz uopće. Kod djece koja tu naviku gaje tri-četiri godine često se pojavljuje i loša navika griženja noktiju.

Kako odviknuti dijete od sisanja palca?

Neki mališani to rade u znak prosvjeda kad ne mogu postići određeni cilj kod odraslih. Jedan od ozbiljnijih uzroka jest rođenje brata ili sestre (konkurencija u obitelji).

Samostalno odvikavanje vrlo je komplicirano pa zbog toga dijete treba vašu pomoć: ne rugajte se djetetu i ne pokušavajte na silu izvaditi palac iz njegovih usta ili, još gore, na ruke mu staviti rukavice.

Pronađite uzrok djetetova nezadovoljstva i uznemirenosti. Možda ne želi noću ostati u mračnoj sobi jer ga je uplašila neka sličica u knjizi ili je usnulo ružan san. Kad otkrijete uzrok, znat ćete kako ga umiriti.

Ne isplati se nadati da će lak za nokte ili senf prekinuti tu naviku. Te su smicalice obično uzaludne.

Palac je ponovno u ustima? Preusmjerite djetetovu pažnju na nešto drugo: stavite mu neku dragu igračku u ruke, pribor za oblikovanje ili crtanje. Igrajte razne igre s prstićima i rukama, listajte slikovnice i slično. Mnogo je prihvatljivijih načina da se djetetu pomogne pronaći utjehu ili zabavu od onih da mu se strogo naređuje da izvadi prst iz usta bez ikakve odgovarajuće alternative da se utješi.

Pročitajte više na: roditelj.hr