Kako odstraniti fleke sa bebine odjeće na prirodan način?

Kako odstraniti fleke sa bebine odjeće na prirodan način?

Kada mlada mama uvede nemliječnu hranu svojoj bebi, pranje njene odjećice i siperčića od mrlja od voća i povrća i masnih fleka, postaje veliki izazov, a kad krenu igre na otvorenom mame se susreću sa teškoćama čišćenja fleka od trave, zemlje i poljskog cvijeća.

Obzirom da sredstva za pranje veša beba jesu blaga i ne mogu skinuti fleke, mame često posežu gelovima za tretiranje upornih mrlja koji nisu namenjeni odjeći beba zbog čega se apsolutno ne preporučuju. Naime, u pitanju su veoma agresivna sredstva koja imaju moć snažnog uklanjanja masnoća i proteina i koja vrlo često isušuju ruke ili ostavljaju bijele fleke na rukama u slučajevima kada dođu u direktan kontakt sa kožom.

Kako bi izbegle najagresivnija sredstva za uklanjanje fleka mnoge mame koriste sredstva za pranje sudova u želji da eliminišu ružne mrlje sa odjeće svojih bebica, no ono što je namenjeno pranju sudova koji se lako ispiraju svakako nije nešto što treba da se nađe na dječijoj garderobi koja je sklona upijanju i koja se mnogo teže ispira.

Deterdžent za sudove unutar pamučnih vlakana i nakon pranja i ispiranja takođe ostaje i u dodiru sa nežnom dječijom kožom veoma često izaziva alergijske reakcije tako da ukoliko vaše dijete sklono promjenama na koži ili pati od alergija ili astme topla je preporuka da ne koristite sredstva za skidanje fleka koja nisu hipoalergena i nisu namjenjena skidanju fleka sa dječije odjeće.

Koje mrlje se nateže skidaju…. i kako ih možemo ukloniti sa odjećice naših beba?

…mlijeko

Mrlje i fleke koje se najčešće pojavljuju na odjeći beba do 18 mjeseci uzrasta je mlijeko. Ako se dopusti da se mlijeko na bebinoj odjeći osuši, kasnije se teško skida. Obzirom da je ključ uspješnog uklanjanja mrlja u tome da se zaprljan dio na odjeći pravilno istretira odmah nakon što se uprlja, i za skidanje ove vrste mrljica, najkorisnije je nakon prljanja isprati mrlju hladnom vodom a zatim oprati ručno ili u mašini za pranje. Za najbolje rezultate preporučuje se da pre pranja istrljajte isprljano mesto prirodnim sapunom za uklanjanje mrlja da ostavite da odstoji pola sata do sat vremena i da nakon toga operete veš. Svakako vodite računa da koristite sredstvo za pranje veša koji ne sadrži iritanse i alergene da ne bi uticalo na nežnu bebinu kožu preko odeće.

Ako ste vašoj bebi uveli kašice od voća onda znate da plodovi slasnih voćkica ostavljaju uporne mrlje koje su jedne od najtežih za uklanjanje. Isto važi i za povrće snažnijih boja. Cvekla, šargarepa, brokoli i spanać stvaraju uporne mrlje.

…voće, povrće i jaje

Šta treba da uradite u ovom slučaju? Najbolja stvar koju možete da uradite je, kao što smo već naveli, da odmah operete mrlju sa malom količinom prirodnog sapuna za skidanje fleka, a zatim operite u mašini za pranje. Na isti način najlakše ćete oprati majicu ili portiklicu od jajeta koja se takođe smatra jednom od najtežih za uklanjanje sa bebi odeće. U slučaju upornih mrlja od voća odlično je nanijeti alkoholno sirće na zaprljano mjesto ili sok od limuna.

…trava i zemlja

Igranje u prirodi je jedan od najkorisnih aktivnosti za bebe i djecu. Ali imajte na umu da i trava zemlja ostavljaju uporne fleke, no priroda nam je darovala prirodna sredstva kojima se zelena boja lako uklanja. Na tkaninu obojenu travom nanesite alkohol ili malu količinu soka od limuna, protrljajte je nježnom četkicom ili sunđerom i ostavite da dobro upije i odstoji, a zatim operite bebinu odeću koristeći nežno sredstvo za pranje veša formulisano za pranje bebine odeće i mrlje od trave će se uspešno nestati.

…masne mrlje i čokolada

Hidrogen peroksid je veoma jednostavno jedinjenje vodonika i kiseonika, a sa dodatkom sode bikarbone odlično uklanja mrlje od voća i povrća kao i stare fleke koje su nakon puno pranja opstale. Dovoljno je tkaninu navlažiti sa malo 3% hidrogena, a zatim posuti sodu bikarbonom i istrljati blago sunđerom.

Imajte na umu da je za najefikasnije uklanjanje fleka važno da se zaprljan deo na odeći pravilno istretira odmah nakon što se uprlja i da sredstvo za skidanje fleka nakon nanošenja na tkaninu odstoji pre ispiranja, a da je za zaštitu osetljive kože vaše bebe neophodno da eliminišete sredstva za uklanjanje fleka koja nisu namenjena bebama i da izaberete bebi sredstvo i bebi deterdžent: onaj koji nije samo efikasan već prirodan, hipoalergen i u potpunosti bezbedan za bebe.

mamaibeba.rs