Kako odabrati vrtić?

Kako odabrati vrtić?

Prije nego uopće započnete sa traženje vrtića percipirajte vrtić kao prekrasno mjesto gdje će se vaše dijete družiti i igrati sa svojim vršnjacima, a istovremeno će biti pod nadzorom stručnog osoblja. Ukoliko već na početku zauzmete negativan stav prema vrtiću koji je, u većini slučajevima, jedina opcija za čuvanje vašeg djeteta i dijete će to osjetiti i prilagodba bi mogla biti znatno teža.

Ukoliko je atmosfera vrlo ugodna i topla vaš dijete će se tamo osjećati ugodno i opušteno, te će i sama prilagodba lakše proći.

Ukoliko imate sreće, pa u blizini imate više vrtića te ćete imati priliku birati u koji bi željeli da vaš dijete ide, donosimo nekoliko stvari koje bi vam mogle olakšati izbor.

Preporuke drugih roditelja

Najboljim dokazom da je vrtić dobar svakako možete smatrati preporuke zadovoljnih roditelja čija djeca taj isti vrtić već pohađaju. Ukoliko ne znate nijednog takvog roditelja prilikom posjeta vrtića pokušajte upoznati neke roditelje i popričati o njihovu iskustvu s vrtićem.

Prvi cjelokupan dojam

Već pri prvom posjetu vrtiću zasigurno ćete steći dojam o vama najbitnijim stvarima u vrtiću. Ako odmah primjetite da niste zadovoljni odgajateljicama, to se nažalost tokom vremena rijetko mijenja. Ne očekujte pritom da vrtić mora biti moderno uređen i imati beskonačan broj novih igračaka. Ipak je na kraju najbitniji odnos sa odgajateljicama i ostalom djecom. Ukoliko je atmosfera vrlo ugodna i topla vaš dijete će se tamo osjećati ugodno i opušteno, te će i sama prilagodba lakše proći.

Aktivnosti koje vrtić nudi

Ukoliko želite da vaše dijete sudjeluje u nekim dodatnim aktivnostima, na vrijeme se raspitajte što točno pojedini vrtić nudi. Uz neke aktivnosti koje su uobičajene u svim vrtićima kao što su crtanje, pjevanje i plesanje, neki vrtići nude programe učenja stranih jezika, dodatnih sportskih aktivnosti i grupe u kojima se primjenjuju mnoge odgojne metode (Waldorfska pedagogija, Reggio koncepcija, situacijski i integralni pristup) te grupe sa vjerskim programom.

Higijena

Iako u današnje vrijeme nije lako nabavljati redovito nove igračke kako bi zainteresirali djecu, to nije opravdanje da postojeće igračke ne budu uredne i čiste. Obratite pažnju na cjelokupan prostor. Jesu li prostorije uredne i čiste,da li je dovoljno toplo i da li je prostor dovoljno provjetravan? Zavirite i u kupaonice, tamo ionako kola najviše prijenosnika bolesti ukoliko nije prikladno održavana i dezinficirana. Također obratite pažnju na to da li tete vode računa o redovitom pranju ruku i ima li dovoljno higijenskih potrepština.

Vanjski prostor

Ima li pojedini vrtić svoj vanjski prostor nije zanemariva stavka prilikom odabira. Čak i ako se radi o malenoj terasi na kojoj djeca mogu boraviti kada je lijepo vrijeme može puno značiti. Ako vrtić nema svoj vanjski prostor upitajte odgajateljice kako provode dane sa djecom. Ako odlaze u šetnje, gdje najčešće idu i borave li u parku.

Obroci

Kako će vaše dijete velik dio dana provoditi u vrtiću nije zanemarivo ni pitanje prehrane u vrtiću. Pojedini vrtići redovito daju na uvid roditeljima tjednu ponudu obroka i trude se djeci poslužiti maksimalno zdrave obroke, no još uvijek je mnogo vrtića gdje djeca jedu previše nezdrave hrane. Također, ukoliko vaše dijete imate neke alergije ili probleme zbog kojih mora izbjegavati pojedine namirnice savjetujte se sa odgajateljicama kako bi na vrijeme znali mogu li vam jamčiti da će vašem djetetu biti ponuđena samo ona hrana koju smije jesti.

Osoblje

Odgajateljice su te koje će odgajati vaše dijete dok ste vi na poslu, pa je vrlo bitno da se već od samog početka slažete sa njihovim metodama rada. Obratite pažnju na odnose i posvećenost djeci prilikom dolaska u vrtić. Ako su odgajateljice susretljive i uvijek nasmijane i vaše dijete će sretno ostajati i odlaziti iz vrtića.

 

www.trudnoca.hr