Kako odabrati pravu i najbolju igračku za dijete

Kako odabrati pravu i najbolju igračku za dijete

Igra je urođena instinktivna potreba te jezik kojim dojenčad i mala djeca najlakše komuniciraju. Kroz igru i igračke djeca uče o svijetu koji ih okružuje, o sebi samima te o drugima.

Djeca kroz igru razvijaju:

– Fizičke sposobnosti: puzanje, balansiranje, hodanje, trčanje, skakanje itd.

– Fine motoričke vještine: diranje, maženje, hvatanje, bacanje

– Kognitivne sposobnosti : kroz poticanje mašte i rješavanje zadataka

– Emocionalne i društvene vještine

– Samopouzdanje koje se gradi tijekom igre

– Vještinu govora kroz razgovor s roditeljima i drugom djecom

Zbog svega navedenog, iznimno je važno odabrati kvalitetne, svrsihodne i sigurne igračke. U moru igračaka koje danas možete pronaći na tržištu, sigurno se pitate, kako izabrati najbolju? Postoji nekoliko osnovnih pravila kojih bi se trebalo pridržavati.  

Igračka mora odgovarati djetetovoj dobi, interesu i stupnju razvoja

Za početak, provjerite dob za koju je igračka namijenjena. Da biste odabrali igračku koja je primjerena vašem djetetu, potrebno je znati u kojem razdoblju dijete razvija koje vještine da bi igračka podržala trenutačni aktivni razvoj. Na taj način izabrana igračka djetetu će biti i najzanimljivija jer će ga poticati na korištenje upravo onih vještina koje i sama trenutno “vježba.”

Djetetu koje ne hoda ne kupujemo bicikl, kao što predškolcu ne kupujemo zvečke. U tu svrhu, na pakovanju igračaka je posebna oznaka koja nam govori za koju dob djeteta je igračka primjerena.

Djeca vrlo brzo počinju pokazivati interes za određenu vrstu igračaka. Ali svejedno, nemojte mu kupovati isključivo samo vrste igračaka koje vole jer djeca trebaju različitost. Bez obzira na to kakve igračke imaju njegovi vršnjaci, nisu sva djeca na istom stupnju razvoja. Nemojte stoga kupovati igračke za koje dijete nije “spremno” ili ne pokazuje interes. Pustite da vrijeme svoje odradi.

Igračka mora biti izazovna, edukativna i kreativna

Igračka treba biti odabrana na način da djetetu predstavlja izazov i da se treba oko nje malo potruditi. Svaka igračka na određeni način može obogatiti djetetovo znanje, ali ona istodobno mora razvijati različite djetetove sposobnosti i vještine. Najbolje su igračke one koje se mogu koristiti u igri na više načina te kombinirati s drugim igračkama. 

Igračka mora biti izrađena od kvalitetnih materijala i sigurna

Igračka mora biti napravljena od netoksičnih materijala stoga obavezno obratite pozornost na boje i ljepila. Ako je napravljena od tekstila, ne bi se smjela linjati niti ostaviti bilo kakva mogućnost da se čupanjem otkinu pojedini dijelovi. Ako sadrži vrpcu ili uže, ono ne smije biti dulje od 15 cm. Igračka mora biti primjerene težine kako ne bi ozlijedila dijete ako padne na njega ili ako dijete njome jače zamahne. Ne smije sadržavati oštre rubove ili sitne dijelove koji se odvajaju. Provjerite, postoji li na igrački i CE deklaracija o skladnosti, ali i ko jamči za istinitost tvrdnje o sigurnosti igračke. Igračke iz uvoza moraju imati deklaraciju na kojoj se nalaze podatci o firmi koja je igračku uvezla te o zemlji porijekla. Posebno pažljivo čitajte upozorenja koja dolaze s pojedinom igračkom. Ne zaboravite ponuditi djetetu one igračke s kojima se vi uživate igrati. Odvojite vrijeme za igranje sa svojim djetetom. I uvijek imajte na umu da ste vi ipak najdraža “igračka” koju će vaše dijete ikad imati.

 

 klinfo.rtl.hr