Kako odabrati i koristiti zaštitnu kremu za sunčanje?

Uz toliko različitih krema koje nam se nude, odabir prave kreme može biti težak.

Ono što je najbitnije je da koristite zaštitu koja dobro štiti kožu od UV zraka. 

Koja vrsta je najbolja?

Pri kupovini kreme za sunčanje, tri su bitna faktora koja treba imati. Provjerite na naljepnici da li ima sve od navedenog:

  1. Ima faktor od 30 ili više 
  2. Štiti i od UVA i UVB zraka
  3. Vodootporna je (štiti djecu do 80 minuta u vodi)

Koje su različite vrste krema za sunčanje?

Dvije su općenite kategorije:

  • Mineralna krema za sunčanje (još poznata kao neorganska) ‘sjedi’ na površini kože i služi kao barijera od sunčevih zraka. Na naljepnici možete vidjeti riječi cink ili titanijum. Teško ih je utrljati jer su napravljene da ostanu na površini kože, zbog čega ona može imati bijelu boju. Neke se prave i u bojama za djecu. Mineralna krema počinje imati efekta čim se nanese, ali se lako skine u vodi ili zbog znoja.
  • Hemijska krema za sunčanje (organska) štiti kožu apsorbirajući sunčeve zrake poput spužve. Pretvara zrake u toplotu i onda je ispušta iz kože. S obzirom da upije u površinski dio kože, ne ostavlja bijeli sloj poput minerala i također se ne ispire tako lako. Ipak, potrebno je 15-30 minuta da počne djelovati. 

Kreme sa sunčanje dostupne su kao kreme, gelovi, sprejevi i u stiku. Kreme su najbolje za suhu kožu, stikovi su dobri za područja oko očiju, a gelovi su dobri za područja oko kose (na primjer tjeme). Kreme za sunčanje u spreju komplikovane su jer nikad niste sigurni jeste li dovoljno nanijeli, a postoji i šansa da će je dijete udahnuti. Neki sprejevi su također zapaljivi, zbog čega ih trebate držati podalje od iskrica ili plamenova. 

Kako, kada i gdje koristiti zaštitnu kremu?

Da bi krema učinila svoje, treba se koristiti pravilno.

  • Nanijeti kremu kad god su djeca na suncu. Za najbolje rezultate, nanijeti kremu 15-30 minuta prije nego što dijete izađe na sunce. 
  • Ne zaboravite uši, ruke, stopala, ramena i vrat. Stavite im kremu i ispod kostima. Zaštitite im usne balzamom za usne s faktorom 30. 
  • Nemojte štediti na kremi. Dermatolozi preporučuju količinu plastične medicinske čašice za sve izložene dijelove tijela. Još jedan trik je da koristite pravilo „kašičice“. 9 kašičica za svaki dio tijela: jedna za lice i vrat, jedna za torzo, jedna za leđa, jedna za svaku ruku i po dvije za svaku nogu. 
  • Stalno im nanosite kremu, otprilike svaka 2 sata. Ponovno nanesite ako se dijete kupalo ili plivalo. 
  • Ako su djeca stalno u vodi ili oko nje, nanesite im kremu otpornu na vodu. Voda reflektuje i pojačava sunčeve zrake, zbog čega djeci treba zaštita koja će trajati. Vodootporne kreme mogu djelovati do 80 minuta u vodi, a neke su otporne i na znoj. Bez obzira na vrstu kreme koju imate, često je nanosite. 

Ne brinite da li će trajati. Nabavite veću količinu i bacite svaku bocu kojoj je istekao rok ili koju ste imali 3 godine ili duže. 

Kome je potrebna krema za sunčanje? 

Potrebna je svakom djetetu. Preporučuje se da se djetetu bilo koje boje kože nanosi krema za sunčanje s faktorom od 30 ili više. Iako tamnija koža ima melanin koji ih štiti od sunca, te koja prije tamni nego što gori, tamnjenje je znak oštećenja od sunca. Tamnoputa djeca također mogu dobiti opekotine od sunca. 

Bebe mlađe od 6 mjeseci čuvajte u hladu, nikad na suncu. Ako izlazite, obucite bebi laganiju odjeću koja prekriva ruke i noge – a ne zaboravite ni kapicu s obručem. Ako ne možete izbjeći sunce nanesite malu količinu kreme na izloženu kožu, poput ruka i lica. 

Budite im i vi primjer. Stalno nosite kremu s faktorom 30 ili više i izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave