Kako očistiti bebine igračke za kupanje

Studija iz 2018. otkrila je da su igračke za kupanje, bez obzira na to što su svakodnevno izložene djelovanju sapuna podložne razmnožavanju patogena i neželjenih organizama. Također, isto istraživanje je pokazalo da je svaka analizirana igračka za kupanje bila pozitivna na prisustvo plijesni i drugih biofilmova, uključujući fekalne materije.

Gotovo svaka igračka za kupanje može postati leglo plijesni zbog prirode njene upotrebe. Razmislite o tome: igračka se namače u toploj vodi nekoliko minuta, svaki dan ili svaki drugi dan. Zatim ostaje u toplom, vlažnom kupatilu, bez da se osuši (zahvaljujući djetetu bez pelena koje je odmah potrčalo niz hodnik nakon kupke), a možda čak i sa stajaćom vodom u sebi. To je idealna sredina za razvoj bakterija. Ipak, postavlja se pitanje da li su one štetne?

Imuni sistem većine djece trebao bi biti u stanju boriti se protiv patogena koji se nalaze u igračkama za kupanje. Međutim, dojenčad, djeca s ugroženim imunim sistemom ili djeca alergična na plijesan mogu biti više pogođeni prisustvom patogena. Djeci koja pripadaju tim skupinama ti patogeni i bakterije mogu izazvati ozbiljne respiratorne bolesti poput astme i plućnih infekcija.

Srećom, postoje dvije jednostavne stvari koje možete učiniti. Prvo, možete promijeniti režim čišćenja igračaka. Drugo, možete reći doviđenja nekim od najgorih sakupljača bakterija (gledamo vas, gumene patke!) i zamijeniti ih igračkama za kupanje koje ne privlače plijesan tako lako. Evo načina za rješavanje oba problema.

Kako očistiti igračke za kupanje

Operite ih izbjeljivačem. Korištenje razrijeđenog izbjeljivača sjajan je početak ako se pitate kako očistiti igračke za kupanje. Odnos 1:10 potreban je za potpunu dezinfekciju. Ako se pitate kako unutra očistiti igračke za kupanje, rastvorom za izbjeljivanje napunite sva mjesta na koje ulazi voda. Osim toga, ne zaboravite isprazniti sve igračke kako biste izbjegli da dijete u organizam unosi smjesu izbjeljivača i vode prilikom sljedećeg kupanja. Preporučuje se da se izbjeljivač ispere nakon čišćenja, a zatim da se igračka potpuno osuši.

Operite ih octom. Niste ljubitelj izbjeljivača? Ima svojih nedostataka: djeluje neugodno na oči i nos, može isprati boje i uzorke i štetan je ako se proguta. Dakle, ako se pitate kako očistiti igračke za kupanje octom, moguće je, ali bez razrjeđivanja: Ocat nije toliko efkisan kao izbjeljivač, te se mora koristiti bez razrjeđivanja i pustiti da se upija duži vremenski period .

Operite ih u mašini za pranje posuđa. Ako je vaš dan pun obaveza, možda ćete tražiti brže i jednostavnije rješenje za čišćenje igračaka za kupanje. U tom slučaju, jednostavno ubacite igračke za kupanje svog mališana u gornji stalak mašine za pranje posuđa i pokrenite mašinu na višoj temperaturi. Preporučujemo da prije upotrebe ove metode provjerite preporuke proizvođača, jer postoje neke igračke za kupanje koje nisu kompatibilne s mašinom za pranje posuđa.

Kuhajte ih vrućoj vodi. Još jedan način čišćenja igračaka za kupanje je kuhanje u velikom loncu vode. Ovo dobro funkcioniše za tvrde plastične igračke, kao i za slova i brojeve od pjene. Jednostavno prokuhajte vodu, a zatim dodajte nekoliko igračaka u vodu. Pustite igračke da se namaču u kipućoj vodi nekoliko minuta, a zatim ih pažljivo izvadite i stavite na peškir da se potpuno osuše. Ova metoda je dobra za upotrebu ako se pitate kako očistiti igračke za kupanje iznutra.

Očistite ih dezinfekcionim maramicama. Mnoge igračke koje se lako čiste mogu se jednostavno obrisati dezinfekcionim maramicama kako bi se spriječio rast plijesni i igračke bile potpuno čiste. Sve dok nema mjesta na koja voda može ući unutra, brisanje igračaka nakon kupanja i omogućavanje da se potpuno osuše između kupki trebalo bi biti dovoljno za njihovo čišćenje.

Prethodni članakDojenje i prehrana
Naredni članakKoliko sna treba bebama

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave