Kako očistiti bebin začepljen nosić?

Kako očistiti bebin začepljen nosić?

beba nos

Novorođenčad ima uski nosne kanale u kojima se može skupljati sluz, što bebi otežava disanje. Pročitajte kako im olakšati

Nosni kanali novorođenčeta veoma su uski i u njima se može skupljati sluz, što bebi otežava disanje. Ukoliko primijetite da joj je grudni koš “otečen”, vjerojatno je progutala malo više plodne vode. Prolaskom kroz porođajni kanal istisne se veći dio vode, ali ono što se zadrži u njenim plućima, može izazvati kašalj. Pošto je beba zaštićena antitijelima koje dobiva iz kolostruma, malo je vjerojatno da je “pokupila” neku infekciju. Ta zaštita će trajati do trećeg mjeseca bebinog života.

Upute za čišćenje

Komadićem vate umočenim u toplu vodu nježno ukloniti sluz oko bebinih nosnica (nemojte koristiti štapiće za uši i ne čistite unutrašnjost nosnica). Hranite bebu često, ali pomalo, jer zbog začepljenog nosića neće moći dulje sisati. Napunite kadu toplom vodom i ostanite u kupaonici s bebom nekoliko minuta da biste je “inhalirali”. Ukoliko primijetite da teško diše ili joj “zviždi” iz pluća, obavezno se konzultirajte s liječnikom.

klokanica.24sata.hr