Kako oblačiti djecu u toku zime?

Manja djeca su izloženija hladnoći jer njihova mala tijela brzo gube toplotu. Manje su i šanse da će razumjeti da im postaje hladno, stoga je vaš posao da ih adekvatno utoplite.

1. Slojevi

Ovo se smatra zlatnim pravilom: navucite bebama i manjoj djeci jedan sloj više nego što odrasli nose. Zračni džepovi između slojeva zadržavaju toplotu. Ako ste u unutrašnjosti ili se vozite dijete lako može skinuti gornji sloj, umjesto da bira hoće li se smrzavati ili će mu biti vruće. 

2. Ne previše slojeva

Ako navučete previše slojeva, dijete će se oznojiti i smokriti odjeću, zbog čega će ih vjetar i manje temperature brže ohladiti.

3. Kako odabrati slojeve

Tri su osnovna sloja i koji su materijali najbolji za njih. Iako zvuči tako, nije komplikovano. Evo šta trebate znati:

Osnovni sloj (na koži)

  • Odbija vlagu
  • Materijali: vuna ili sintetika (poliester)
  • Treba biti uz tijelo

Srednji sloj (preko osnovnog)

  • Izolira toplotu
  • Materijali: vuna, flis 
  • Treba biti uz tijelo ali da ne smeta kretanju 

Vanjski sloj 

  • Štiti dijete od kiše, snijega i vjetra
  • Materijali: vodootporna jakna, materijali koji dišu, pogotovo ako je dijete fizički aktivno
  • Treba omogućavati lako kretanje i da ima dosta prostora za unutrašnje slojeve

1. Izbjegavajte pamuk

Pamučne pantale upijaju kišu i snijeg, ali čak i u hladnim, suhim uslovima pamuk upija znoj. Mokri pamuk i hladno vrijeme = hladna i mokra odjeća. Ako je vani hladno, najbolje je da izbjegavate pamuk. Postoji mnogo izbora odjeće od flisa, pa izbjegavanje pamuka ne bi trebao biti problem.

2. Zaštitite njihove prste od ruka i noga, i lica

Glava, lice, uši, ruke i stopala su najizloženiji dijelovi dječijih tijela na hladnoću i smrzavanje. Smrzavanje je poput hladnih opekotina – oštećuje kožu i stvara utrnulost. Dječija koža je posebno osjetljiva na hladnoću pa im pripazite na ruke i noge. Deblje, nepamučne čarape, vodootporne čizme, vodootporne rukavice, šal i kapa ključni su kod čuvanja djeteta od hladnoće. Ako je vani baš hladno, stavite im i zaštitu za uši i lice.

3. Odjeća mora pristajati

Nemojte im gurati noge u prošlogodišnje cipele ako im stopala brzo rastu, treba im prostora. Preuske jakne i cipele mogu smanjiti cirkulaciju.

4. Pripremite dodatnu torbu suhe odjeće

Uvijek je dobro imati višak zamjenske odjeće za djecu, pogotovo zimi. Djeca mogu upasti u lokvu, izgubiti rukavicu i dan je završio, a što je još gore dijete bi se moglo smrznuti. Ponesite sa sobom još jedan par čarapa, rukavica, pantala i majica. 

5. Ograničite vrijeme na izvanu

Smrzline počinju ako primijetite crvenilo i ako se osjeti svrabež na koži. Ako vidite da dijete cvokoće, ima crvene obraze, prste ili bilo gdje drugo, vrijeme je da uđete u toplu prostoriju. 

6. Uvijek pripremite kakao 

Znamo da nije baš savjet protiv hladnoće, ali ima li išta bolje od toplog kakaa nakon hladnog izlaska na snijeg i kišu?

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave