Kako njegovati kovrdžavu kosu kod djece?

Imate li dijete s kovrdžavom kosom? Nema sumnje da su kovrdže preslatke, ali u isto ih je vrijeme teško održavati. Često postanu britke i petljaju se.

Evo nekih jednostavnih savjeta za kovrdžavu kosu kod djece. 

Rjeđe im perite kosu

Previše pranja može učiniti kosu suhom i bez sjaja. Može se prati dva puta sedmično, jer je ovakva kosa obično krhka i sklona oštećenju dok je suha. Obični šamponi sadrže sulfate (deterdžente) koji čiste kosu, ali joj i ujedno oduzimaju vlažnost i prirodna ulja, zbog čega ona postaje suha i ranjiva. 

Vještina raščešljavanja 

Kovrdže se često i lako zapetljaju. Ali nekoliko koraka može vam pomoći da ih raščešljate, ali ne radite to dok je kosa suha. Savjetuje se da se na kosu nanesu posebni proizvodi za kovrdžavu kosu. Ne samo da ćete brže raščešljati kosu, već i dati kosi teksturu. Stavite im dosta omekšivača/subrine nakon pranja. On će omekšati kosu i olakšati njegu. Ne ispirite subrinu dok ne raščešljate kosu. 

Iduće je češljanje. Mnogi vjeruju da se kovrdže ne bi trebale nikako češljati, već koristiti češalj sa širokim zupcima ili samo prste. Neki kažu da je i mokar češalj bolji za kovrdže. Možete iskombinirati dvije opcije: češljanje kose na dan kad se pere, a drugim danima koristiti prste i bocu s vodom i subrinom da se raščešlja. 

Stilizirajte je tako da se manje oštećuje

Zaštitno stiliziranje može učiniti veliku razliku kod zapetljane kovrdžave kose. Možete splesti pletenicu. Ako ne želite ili nemate vremena za pletenicu, možete im samo svezati kosu. Ako vaše dijete želi uživati u dugoj kosi ako želi. Ispletite kosu bar jedan dan, a pustite drugih dana. Ako ste zabrinuti za kosu, možete je skratiti. Uostalom, skraćena i uredna kosa izgleda ljepše od duge i neuredne. Često šišanje će se riješiti i suhih vrhova zbog čega se kosa češće petlja. 

Koristite adekvatne proizvode

Vrlo je bitno odrediti teksturu djetetove kose i onda odabrati proizvode koji su napravljeni za takvu kosu. Možete odabrati proizvode koji su sigurni i bez silikona, sulfata i drugih štetnih sastojaka. Moguće je da isprva budete zbunjeni, ali uvijek možete potražiti pomoć u frizerskom salonu.

Postoji dosta načina da se briente o kovrdžavoj kosi svog djeteta, a put je itekako trnovit pogotovo ako se prvi put susrećete s takvom kosom. Budite sretni jer vaše dijete ima unikatne i predivne prirodne kovrdže. Tražite proizvode koji se fokusiraju na zaštitu, hidrataciju i definiciju kovrdže.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave