Kako njegovati bebinu kožu

Kako njegovati bebinu kožu

Osip na bebinoj koži česta je pojava

Malo je toga tako prekrasno kao mekana i nježna bebina koža, a ono što svaki roditelj želi je očuvati je takvom što dulje te spriječiti ili barem umanjiti pojavu pelenskoga osipa, tjemenice i ostalih tegoba s kožom koje se mogu pojaviti kod novorođenčadi i malene djece. Prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja iznimno je osjetljivo razdoblje pa se vi kao roditelj nemojte baš silno zabrinuti pojavi li se kakav osip jer to je uobičajena pojava, a uglavnom i nestane onako kako se i pojavi. Na vama je da kožu svoje bebe održavate čistom, suhom i njegovanom koristeći samo najbolje proizvode.

 

Pelenski osip

Primijetite li crvenilo na koži svojega djeteta kad mu skinete pelenu, i to na području koje pokriva pelena te na rubovima, vrlo je vjerojatno riječ o pelenskom osipu do kojega dolazi jer je pelena preuska ili predugo mokra na bebi, a možda je i beba alergična na tu marku pelena, na deterdžent kojim perete njezinu odjeću ili pak kozmetiku kojom joj njegujete kožu. Pelenski osip najlakše je spriječiti održavajući područje koje je inače pod pelenom što više na zraku te redovitim mijenjanjem pelena, kao i korištenjem krema s cinkom koji prevenira i/ili umanjuje sam osip. Dođe li do osipa, bebu perite samo toplom vodom, odnosno krpom namočenom u toplu vodu.

 

Ekcem, prištići i suha koža

Pojave li se prištići na bebinu licu, odnosno oko nosa i po obrazima, trebali bi nestati sami od sebe za nekoliko tjedana, a vi ih nemojte ničim mazati. S druge strane, pojavi li se ekcem, taj crveni svrbež koji s vremenom može postati gust, suh i perutav, ne bi bilo loše otići do pedijatra koji će eventualno preporučiti lijek na recept. Ekcem se najčešće pojavljuje kod beba u čijoj obitelji postoje alergije, astma i dermatitis. Osim na licu, može se pojaviti na prsima, rukama, laktovima i iza koljena bebe. Koristite nježne sapune i deterdžente te redovito hranite bebinu kožu hidratantnim kremama. Počne li se bebina koža perutati, možda samo ima suhu kožu, a to se zna dogoditi kada je riječ o tzv. prenesenoj trudnoći, odnosno kad se dijete rodi nekoliko dana nakon termina poroda. Taj sloj kože će se oguliti, a vi bebu mažite i pazite uobičajeno pa, ako suhoća ne nestane, obratite se svojemu pedijatru za daljnje upute.

 

Na bebinoj koži koristite samo blage proizvode namijenjene njezi nježne dječje kože te dajte prednost proizvodima bez mirisa, umjetnih antibakterijskih sastojaka i konzervansa koji bi mogli prouzročiti alergije. Suprotno uvriježenome mišljenju, nema potrebe koristiti dječji puder, posebice ako bebicu nakon kupanja nježno obrišete i ostavite malo na zraku, što je najzdravije za njihovu kožu koja treba disati. Za kraj, bebe mlađe od šest mjeseci ne izlažite suncu, a one starije od toga zaštitite zaštitnim faktorom od barem trideset, ako ne i pedeset, prekrijte im glavicu kapom, držite ih u dubokome hladu i za visokih temperatura odjenite u prozračnu odjeću da bi spriječili pojavu toplinskoga osipa.

 

yasenka.hr