Kako njegovati bebine noktiće

Kako njegovati bebine noktiće

Izbjegnite infekcije, lomljenja i ogrebotine.

Mnoga se djeca rađaju već s velikim, izraslim noktima na rukicama.

Oni su vrlo tanki i mekani ali oštri. Rastu jako brzo i imaju sposobnost regeneracije. Vaše novorođenče, osobito u prva tri mjeseca života, još ne zna kontrolirati pokrete svojih ruku, stoga je nokte potrebno rezati jer se njima može ozlijediti i ogrebati, najčešće na licu. Nokti na nogama ne rastu tako brzo, no isto ih je potrebno rezati.

Kako rezati noktiće ?

Za rezanje noktića najbolje je koristiti se škaricama sa zaobljenim vrhom, namijenjenima upravo za dječje noktiće. One su napravljene tako da ne ozlijede djetetovu nježnu kožu ako se dijete nekontrolirano izmakne. Kada režete nokte na rukama, što će najčešće biti potrebno jednom tjedno, stisnite vrhove prstića prema gore kako ne biste slučajno zarezali kožu, i režite dio po dio noktića. Rašpicom za bebe možete popraviti nepravilnosti.

Nokti na nogama rastu sporije, pa je dovoljno rezati ih jedanput do dvaput mjesečno, i to ravnom linijom, jer ako rub previše odrežete, može doći do pojave zanoktice, koja je bolna i nije nimalo ugodna za bebu.

Jedina je teškoća na koju ćete naići kako postići da dijete bude mirno dok mu režete nokte. Nekad vam u tome može pomoći druga osoba držanjem i odvlačenjem pažnje djetetu nekom zanimljivom igračkom. No katkada ih je u početku najbolje rezati dok beba spava tijekom dana, i to u početnom snu, kada je on čvrst da ju ne bismo probudili.

Idealno je vrijeme za rezanje noktića nakon bebina kupanja (tada su noktići najmekši pa je i rezanje olakšano) ili dok dojite bebu. Pritom pričekajte da se dijete malo zasiti i malo umiri. Naravno, puno je lakše ako imate i pomoć još jednog člana obitelji. Ako vam je tijekom dojenja nezgodno rezati bebine noktiće, izaberite vrijeme kad je dijete već sito i naspavano te dobro raspoloženo. Druga osoba može odvlačiti bebinu pozornost, zabaviti ju igračkom i slično. Dok se dijete zabavlja, možete uhvatiti ručicu i početi manikuru. Ako se djetetu nimalo ne sviđa to što radite, režite ih u nekoliko navrata, a ne sve odjednom. Ne tjerajte dijete da bespomoćno plače samo da biste vi završili rezanje noktića do kraja.

Ako ipak slučajno dođe do toga da škaricama zahvatite kožu i dođe do krvarenja, premažite ranicu antiseptičkim sredstvom, pritisnite prstić komadićem sterilne gaze i krvarenje će brzo stati. Prstić možete zaštititi posebnim antibakterijskim flasterom ili povezati tankim zavojem.

Bebini se noktići katkada listaju, što može biti znak nedostatka vitamina A, D  ili E, te se u tom slučaju svakako obratite svom liječniku za savjet.

Zašto je važno redovito rezati noktiće?

Kada je beba skroz mala, noktiće je potrebno redovito rezati da se ne bi ozlijedila. Kasnije je to bitno kako bi se dijete podučilo samostalnoj brizi za svoje noktiće, što najčešće počinje nakon sedme godine života, ovisno o njegovoj spretnosti. Pravilna higijena noktića važna je i zbog toga da dijete odmalena stekne naviku da se valja redovito brinuti za vlastito tijelo. Osim toga, nokti u djece rastu relativno brzo i pod njima se nakuplja prljavština, bez obzira na to koliko često dijete pere ruke. Dakle, nokti mogu biti izvor infekcije, osobito u razdoblju kad dijete stalno gura prste u usta. Ako su nokti predugački, skloni su lomljenju ili oštećivanju i urastanju, što može biti vrlo bolno. Sve su to razlozi zbog kojih rezanje noktića treba postati redoviti ritual koji ne treba odgađati.

Jednom kad se dijete navikne na to da je to nešto potpuno normalno, a vi steknete potrebnu spretnost, rezanje će ići brzo, bez stresa i pogrešaka. Na veći djetetov otpor prilikom rezanja noktića naići ćete tek kad ono malo poraste. No, i tada se možete domisliti nekoj igri da postignete cilj. Osmislite igru koju ćete igrati samo kad je vrijeme za rezanje noktića, a koja se djetetu sviđa, i lakše ćete prebroditi to razdoblje djetetova negodovanja s kojim se većina roditelja prije ili poslije susretne.

pitajmamu.hr