Kako naučiti dijete empatiji?

Selfie sindrom ‘nije u potpunosti fokusiran na snimanje fotografija i društvene mreže. Odnosi se na pomak u našoj ukupnoj kulturi na hiper-individualizam, promjenu koja je prvi put zabilježena oko 2000. Postali smo konkurentniji i okrenuti sami sebi porastom popularnosti reality televizije; čak i muzički tekstovi koji su nekada govorili “Dva srca kucaju kao jedno”, sada kažu “Ja ovo” i “Ja ono”. U knjigama vidimo daleko više „ja“ i manje „mi“. Djeca su nekada željela odrasti i postati nešto, učiniti nešto. Sada jednostavno kažu da žele biti bogati i slavni.

Koji je protuotrov za ovo? Ispostavilo se da je učenje empatije – sposobnost da se stavite na mjesto druge osobe i zamišljate kako se ta osoba osjeća – ključan za razvoj djece.

Pa kako se boriti protiv narcizma i usaditi empatiju svojoj djeci? Nudimo vam ovih devet ideja:

1. Razviti emocionalnu pismenost. U doba dopisivanja djeca ne prepoznaju znakove lica i intonaciju glasa. Da bi razumio vlastita osjećanja i osjećaje drugih, savjetuje se redovno provođenje vremena u offline svijetu. Organizujte porodični obrok. Odložite mobitel i razgovarajte. Tako možete vidjeti i čuti međusobne izraze i značenje.

2. Formulišite porodična pravila. Recite svojoj djeci:„ Za to se zalaže naša porodica: od vas se očekuje da budete ljubazni. Brinite se i budite društveno odgovorni prema drugima.“ Napravite znak od ove izjave i objesite je na frižider, tako da je djeca vide i misle o njoj svaki dan.  Roditelji također moraju praktikovati ono što propovijedaju.

3. Ostanite fokusirani. Naučite svoju djecu da pitaju:‘ Kako bih se osjećao da sam druga osoba? ’Pitajte ih ovo kada ih disciplinujete. Pitajte ih kad gledate televiziju. Pokažite na lika koji prolazi nešto teško i pitajte: ‘Šta joj treba da se osjeća bolje?’ Ukoliko ovo budete radili dovoljno često, na dobrom ste putu da razvijete dječiju empatiju.

4. Čitajte dobre knjige. Pokažite djeci romane pune moralnih dilema kako biste ih naučili empatiji.

5. Samo dišite. Djeca trebaju naučiti kako upravljati svojim osjećajima kroz samoregulaciju. Kad se stres poveća, svi ponekad pređemo u način preživljavanja i isključimo empatiju. Duboko disanje je način da se dođe u opuštenije stanje. Recite djeci da polako i duboko udahnu. Ovu tehniku ​​možete naučiti i najmlađu djecu. Sjajna je za tinejdžere. Pomaže im da se smire.

6. Vježbajte ljubaznost. Ako se ponašate ljubazno, ljubaznost vam postaje navika. Jednostavne stvari, poput osmijeha drugom djetetu ili otvaranja vrata učitelju. Obećavamo, svi vole pozitivne emocije koje dobijaju. Razvijaju brižnu misao, i to ne samo tokom praznika. Zabavite se s ovim: Napravite korpu karata ljubaznosti i dopustite djeci da smišljaju ideje. Svakog dana recite im da odaberu dvije.

7. Naučite ih rješavanju sukoba. Timski igrači su saradnici i rješavaju probleme kada se pojave sukobi. Ipak, društvo može biti jako konkurentno. Možete potaći mlađu djecu da rješavaju sukobe s igrom papir kamen makaze, te se kroz igru ​​uče empatiji. Ona nalaže starijoj djeci da stanu, osluškuju svoja osjećanja, izmjenjuju se bez problema i bez prekida, sužavaju izbore prema rješenju, odlučuju o njemu, rukuju se – i to je to!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave