Kako naučiti dijete da bude dobar prijatelj?

Prijateljstva nisu uvijek jednostavna, često je potrebno raditi na njima da bismo znali kako zapravo biti dobar prijatelj. 

Kako dijete odrasta i kako se njegove društvene vještine razvijaju, prirodno je da će im biti teško podijeliti nešto ili se slagati s drugim djetetom. Skoro svako dijete ima ovaj ‘problem’.  Ipak, postoji nekoliko načina na koji možete djetetu pomoći da postane dobar prijatelj svojim drugarima. 

Pričajte o fleksibilnosti i dijeljenju

Veliki dio učenja kako biti dobar prijatelj je samo učenje o kompromisu i dijeljenju. Naučite dijete kako to da uradi kod kuće okružen porodicom. Ukažite na trenutke kad ste vi fleksibilni dok se igrate s djetetom. Na primjer, tražite nešto od njih ili recite „Ja želim da uzmem ljubičastu loptu“. 

U drugim trenucima možete napraviti kompromis i biti fleksibilni, recite „Dobro, ja ću biti fleksibilan/na i uzeti zelenu loptu“. Kasnije pitajte dijete da bude fleksibilno, recite „Da li ti možeš biti fleksibilan ovaj put i uzeti zelenu lopu, a da ja uzmem ljubičastu?“. Isto vrijedi i za dijeljenje. Pitajte ih da podijele svoje igračka s vama. 

Pomozite im da se nose s neočekivanim tako što ćete validirati njihove osjećaje

Za razliku od odraslih osoba, djeca imaju neočekivane reakcije, pogotovo kad se igraju s drugom djecom. Često ih preplave emocije koje ne mogu kontrolisati, ako nešto ne ide po njihovom planu. Bitno je da validirate njihove osjećaje, dajte im do znanja da je uredu osjećati se tako i pomozite im da se na zdrav način nose s tim osjećajima. 

Djeca mogu reagovati naglo, čak i udariti ili ujesti. Ako dijete postane uznemireno, prvo mu dajte do znanja da razumijete njihove osjećaje, onda im pomozite da nađu rješenje. To čak može biti i pauza od igranja. 

Pripremite ih na igranje s drugom djecom

Ako se vaše dijete tek počinje igrati s drugom djecom, pripremite ih na igranje i odaberite mirno doba dana, idealno za svu djecu da se igraju.

Nađite se na neutralnim mjestima, jer prenatrpana mjesta mogu biti previše za dijete da se snađe u prostoru. 

Pričajte o dijeljenju igračaka prije igre. Ako planirate ugostiti drugu djecu u svom domu, pripremite dijete na koncept dijeljenja igračaka. Ako postoje neke igračke koje ne žele dijeliti, ostavite ih po strani. 

Postavite ili organizujte aktivnosti. Neka djeca najbolje uče iz isplaniranih aktivnosti, pogotovo ona koja se teško snalaze u društvu druge djece.

Naučite ih da pokažu svoja osjećanja i blagim tonom postavite ograničenja

Bitno je da svako dijete zna da je uredu pokazati osjećaje, i kako da postave granice u prijateljstvu ako im se nešto ne sviđa. Ako drugo dijete radi nešto što se ne sviđa vašem djetetu, pomozite mu da priča o tome sa svojim prijateljem. Naučite ih da koriste riječi i da ispolje nezadovoljstvo na miran način. 

Prijateljstva su najbitniji odnosi u životu jedne osobe, a počinju od djetinjstva. Tada učimo o tome šta prijateljstvo znači i kako biti dobar prijatelj. Zapamtite da je normalno za vaše dijete da postane fleksibilno i nauči biti najbolja verzija prijatelja. Zato ste tu vi da im pomognete da to nauče, i što je još bitnije, da se nastave igrati. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave