Kako možemo znati kad bebi rastu zubi?

Kako možemo znati kad bebi rastu zubi?

  • Post Author:
  • Post Category:Bebe / Novosti

Jedan od najbitnijih perioda bebinog ranog života je kad im počnu rasti zubi. Možda zvuči bolno, i za mnoge bebe to i jeste. Evo nekih od znakova da su zubi počeli rasti.

Balavljenje

To je čest indikator da su vašoj bebi počeli rasti zubi. Bebe često balave, ali to se znatno povećava kad njihovi zubići počnu nicati. Ako to primijetite, pokušajte im što više brisati usta. Ako pljuvačka ostane na njihovom licu predugo, može doći do iritacije kože, što će dodatno zakomplikovati stvari. Uvijek imajte spreman peškir blizu sebe.

Kašljanje

Još jedna od nuspojava rasta zuba je povremeni kašalj. Od velike količine pljuvačke, ona ponekad prođe do grla, zbog čega bebe kašlju. Ovu vrstu kašlja ne možete kontrolisati, pa je jedini savjet da pazite da nije u pitanju mogući znak bolesti. Iako mogu kašljati od pljuvačke, moguće je i da imaju neku infekciju. Ako je kašalj popraćen visokom temperaturom ili prehladom, otiđite na pregled u pedijatra.

Iritacija

S obzirom da osjećaj rasta zuba nije najugodniji, bebe će izgledati iziritirano. To ne znači da će početi plakati čim zubi počnu nicati, ali je veća šansa da će plakati. Ako želite smiriti bebu, grlite je i mazite. Taj osjećaj može preovladati osjećaj rastućih zuba. 

Glodanje ili ujedanje

Bebe su slične psićima kad im počnu nicati zubi, u smislu da će htjeti zagristi bilo šra. To je zato što pritisak ujeda pomaže kod boli. Tako će i bebe pokušati zagristi bilo šta oko njih. Dajte im nešto hladno da spriječite iritaciju u ustima, a postoje i mnoge igračke dizajnirane za takve slučajeve. Napravljene su od sigurnih materijala.

Rast zuba je iskustvo koje trebate nadgledati koliko je god moguće. Bebe se drugačije ponašaju dok im rastu zubi, i te promjene ponašanja mogu dovesti do nuspojava i komplikacija. Uvijek držite oko na bebi u ovim periodima.